Svijet
StoryEditor

Europska unija prijeti kažnjavanjem Velike Britanije s 2 milijuna funti tjedno

04. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Europska unija planira kazniti Veliku Britaniju iznosom od 90 milijuna funti u sljedećoj godini, ukoliko Bruxellesu ne plati iznos od 1,7 milijardi funti, odnosno 2,1 milijardu eura.

Riječ je iznosu koji Velika Britanija mora platiti Europskoj uniji zbog boljeg gospodarskog učinka od očekivanog. Iznos je dobiven novim kalkulacijama EU, kojima se utvrđuje koliko svaka pojedinačna država mora doprinijeti na osnovu BDP-a.

David Cameron izjavio je kako neće platiti ‘potpuno neprihvatljiv‘ iznos te upozorio da ovakva politika smanjuje šanse ostanka Velike Britanije u Europskoj uniji.

Bruxelles sad prijeti naplaćivanjem dodatnih kamata, koje iznose gotovo 2 milijuna funti tjedno, ukoliko Velika Britanija ne isplati navedeni iznos do 1. prosinca.

George Osborne, britanski ministar financija, pokušat će na sastanku europskih ministara financija u petak smanjiti iznos. Do sukoba je došlo kada je njemačka kancelarka Angela Merkel iznijela potencijalni problem izlaska Velike Britanije iz Europske unije kako bi se smanjio broj europskih imigranata koji dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Merkel je pritom izjavila kako će radije dopustiti da Velika Britanija napusti Europsku uniju, nego promijeniti pravila slobode kretanja u EU.

Osborne, pak, inzistira da su konzervativci čvrsti u odluci da pitanje ‘slobode kretanja u EU‘ bude dijelom planova o ponovnim pregovorima o odnosu Velike Britanije i EU prije referenduma koji će se provesti 2017. godine. On objašnjava kako europski migranti ne bi smjeli seliti u Veliku Britaniju ukoliko tamo nemaju siguran posao te od Njemačke traži da shvati kako su ljudi u Velikoj Britaniji uznemireni zbog prevelikog broja imigranata.

Britanski ministar rada Iain Duncan Smith objašnjava kako bi strancima moglo biti ukinute porezne olakšice. Dodao je kako su Velika Britanija i druge članice EU, kao što su Njemačka, Španjolska, Francuska, Nizozemska i Danska, ujedinjene u uvjerenju kako nešto nije u redu s trenutnim pravilima.- Većina poreznih reformi može se riješiti u okviru postojećih regulativa. Mnoge se zemlje s nama slažu. Čak se i gospođa Merkel s time složila. –

Detalji kazne dodatno će otežati odnose Velike Britanije i EU. Europska komisija odlučno je izjavila kako će biti primorana naplaćivati kamate ukoliko Velika Britanija do 1. prosinca Europskoj uniji ne plati dodatnih 1,7 milijardi funti. Ekonomija Velike Britanija je od 1995. do danas ostvarila bolje rezultate nego ostale članice Unije, a nova pravila u ukupni dohodak zemlje uključuju i dosada skrivene izvore zarade poput prostitucije i trgovine drogom.

Nizozemska će također biti prisiljena na plaćanje većeg iznosa, a Francuska će, pak, zbog lošeg stanja u ekonomskom sektoru i velike nezaposlenosti, od Bruxellesa dobiti povrat od 790 milijuna eura.

29. travanj 2024 07:37