Svijet
StoryEditor

Europska valuta jača prema dolaru

19. Kolovoz 2013.

Euro je danas ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta u očekivanju povoljnih makrogospodarskih pokazatelja iz eurozone iako su glavni pokretač tržišta i dalje Fedovi monetarni poticaji.

Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,3356 dolara.

Američka novčanica istodobno je dobila na vrijednosti prema jenu, i to 0,5 posto, na 98,03 jena.

Analitičari ističu da bi ovotjedni makroekonomski podaci iz eurozone, uključujući izvješće kompanije Markit o aktivnostima u industrijskom i uslužnom sektoru, mogli poduprijeti zajedničku europsku valutu.

Prema najnovijim podacima američke Komisije za trgovinu robnim terminskim ugovorima, devizni špekulanti u prošlom su tjednu ponovo iskazali optimizam u pogledu kretanja tečaja eura.

Najveću pozornost privlači ipak ovotjedna objava zapisnika s prošlomjesečnog sastanka odbora za monetarnu politiku američke središnje banke. Neizvjesnost u pogledu signala o tempu i rokovima ukidanja poticajnih mjera koči rast dolara.

-Zapisnik bi mogao signalizirati da će Fed idućeg mjeseca početi smanjivati poticajne mjere. To bi zajedno s rastom prinosa na američke državne obveznice moglo dovesti do jačanja dolara u ovom tjednu- tumači Marcus Hettinger iz Credit Suissea.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice trenutno su na najvišoj razini u dvije godine i iznose 2,8750 posto.

Drugi pak analitičari upozoravaju da bi Fedova sklonost poticajima odnosno izostanak bilo kakvih signala mogli još i više zakočiti dolar.

-Prevladava uvjerenje da će Fed početi ukidati poticaje idućeg mjeseca. Ako pak zapisnik ne ponudi čvrste naznake u tom smjeru, prisutan je rizik da bi se očekivanja mogla pomaknuti s rujna na listopad- napominje Adam Cole iz RBC Capital Marketsa.

28. travanj 2024 05:39