Svijet
StoryEditor

Gazprom zadao novi udarac grčkoj vladi

11. Lipanj 2013.

Povlačenje ruskih ulagača u zadnji tren iz procesa privatizacije vodećeg grčkog dobavljača plina moglo bi zadati snažan udarac zacrtanim privatizacijskim prihodima grčke vlade za ovu godinu i dovesti u pitanje upravljanje posljedičnim manjkom u idućih šest mjeseci.

Ruski plinski div Gazprom odustao je u ponedjeljak od podastiranja ponude za grčkog državnog distributera plina DEPA, navodeći kao razlog zabrinutost za financijsku održivost kompanije.

Budući da je Gazprom bio jedini očekivani ponuđač, javni natječaj automatski je propao i morat će biti ponovno raspisan.

Grčka vlada očekivala je da će prodajom DEPA-e prikupiti najmanje 700 milijuna eura, što je otprilike četvrtina novca koji Grčka mora prikupiti privatizacijom u ovoj godini prema ciljevima utvrđenim u sklopu zajedničkog paketa pomoći EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Vijest o odustajanju Rusa vremenski se poklopila s boravkom izaslanstva ‘trojke‘ međunarodnih kreditora - Europske unije, MMF-a i Europske središnje banke (ECB) - koji moraju ocijeniti napredak Grčke u provedbi mjera štednje i strukturnih reformi. O ocjeni kreditora ovisi isplata nove tranše kredita Grčkoj od 3,3 milijarde eura, odobrena u svibnju.

Grčki mediji izvijestili su danas da će posljedični manjak u privatizacijskim prihodima vjerojatno rezultirati novim fiskalnim mjerama koje se grčka vlada nadala izbjeći barem do iduće godine.

-Manjak će biti nadoknađen rezovima u potrošnji i novim porezima- piše grčki lijevo orijentirani dnevni list Eleftherotypia.

-Sada postoji mogućnost da od grčke vlade budu zatražene nove mjere, ili realizacija drugih privatizacijskih planova predviđenih za 2014. godinu- piše tamošnji konzervativni dnevnik Eleftheros Typos.

29. travanj 2024 08:58