Svijet
StoryEditor

Hoće li Indija ubrzo prestići Kinu?

05. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Na prvi pogled, ovo pitanje djeluje potpuno apsurdno. Iako kinesko gospodarstvo usporava, ono i dalje bilježi rast od 7,4 posto godišnje. Uz to, čini se kako kineska vlada uspješno smanjuje vanjski dug te provodi reforme koje bi mogle pokrenuti sljedeću fazu razvoja.

Istovremeno, u Indiji se svašta događa - BDP će ove godine rasti po stopi manjoj od 5 posto, dugovi rastu, deficit tekućeg računa donedavno je bio potpuno van kontrole, inflacija je prošle godine dosegnula dvoznamenkaste brojke, poslovna i investicijka klima iznimno je nepovoljna, a korupcija se čini nezaustavljivom.

Zagrebe li se po površini, analizira Forbes, stvari ipak nisu tako crno-bijele.Najprije, vrlo je vjerojatno da je usporenost rasta kineskog BDP-a veća nego što kineska vlada želi priznati. Drugo, smanjenje vanjskog duga Kine vjerojatnije će trajati godinama, a ne mjesecima. Treće, ekonomske reforme kratkoročno će predstavljati uteg rastu gospodarstva, kao što je strogo kažnjavanje korupcije utjecalo na maloprodaju.

S druge strane, čini se kako se nazire kraj kaosa u Indiji – ublažen je deficit tekućeg računa, valuta je stabilizirana, inflacija se znatno povukla, korporacije više zarađuju, a izbor nove, ekonomski otvorenije, vlade trebao bi osigurati ubrzanje investiranja i produktivnosti.U korist ove teze ide i poljoprivredni boom – Indija postaje bitna izvoznica hrane.

Kako je indijsko gospodarstvo postalo kaotično?

Ruchir Sharma, autor indijskog bestsellera ‘Breakout Nations‘, tvrdi da Indija svakih desetak godina prolazi kroz ciklus krize nakon kojeg slijedi ciklus oporavka, a trenutno razdoblje krize slijedi tu logiku.

Vladajuća stranka Indije, Indijski nacionalni kongres, drži dio odgovornosti – velik ekonomski rast u razdoblju od 2003. do 2007. godine smatrali su prirodnim tijekom događaja, ali realnost je takva da je to bio rezultat reformi koje je provela prethodna vlada.

Odgovor na krizu 2008. godine bili su stimulacijski paketi, ali je inflacija podivljala.

Negativne reakcije stranih investitora i agencija na koncu su natjerale vladu na reakciju. Otada su maloprodaja i avionski prijevoz liberalizirani. Polako se režu poticaji za poljoprivredu i energetiku. Valuta je polako stabilizirana, a inflacija ukroćena.

Znakovi indijskog napretka

Izvoz Indije polako raste te je uvoz zlata smanjen. Prema nekim procjenama, deficit tekućeg računa Indije ove će godine iznositi 2 posto u odnosu na 5 posto 2013. godine.Istovremeno, inflacija polako posustaje, odnosno ove je godine najmanja u odnosu na prošle četiri godine. Indijska rupija je napokon stabilizirana, a korporativna zarada raste u posljednjih osam mjeseci.

Modi: prijatelj ili neprijatelj?

Veliko je pitanje može li gotovo siguran budući vođa, Narendra Modi, ispuniti očekivanja. Sigurno je da ima izvrsnu ekonomsku pozadinu. Dvanaest je godina bio premijer Gujarata, indijske savezne države koja broji 60 milijuna ljudi. Za vrijeme mandata izgradio je infrastrukturu, obuzdao korupciju, a poslovna i investicijska sfera je procvjetala. BDP Guarjata utrostručio se dok je Modi bio na vlasti. Danas ima udio od 25 posto u ukupnom izvozu Indije, iako čini tek 5 posto populacije.

Modi je obećeo iste strategije primijeniti na cijelu Indiju, ali je bio dosta nejasan kada je riječ o financiranju svih tih reformi i projekata. Gledajući trenutnu financijsku situaciju, Indija teško da ima novca za takve pothvate.

Mrlja na Modijevoj karijeri jest njegov tvrdokorni hinduistički nacionalizam. Zbog incidenta s muslimanima u gujaratskom gradu Godhra, SAD mu je čak ukinuo vizu, smatrajući da je odgovoran za nasilje nad muslimanima.

Na kraju će ipak presuditi indijski birači. Na njima je hoće li pobijediti većinski pa vladati bez koalicijskih partnera ili će se pokazati ono najvjerojatnije - da će Modi biti na vlasti s manjom koalicijom.

Obuhvatniji pogled na oporavak Indije

Osim stabilizacije ekonomije i potencionalno novog vodsva, pozitivni pomaci su vidni i u indijskom pravnom te političkom sustavu.

Pravni sustav započeo je borbu protiv korupcije, iako bi bilo nerealno reći da korupcija više nije problem u Indiji, budući da je upravo korupcija u prošlih deset godina oštetila Indiju za 80 milijardi američkih dolara. Prema Transparency Internationalu, Indija je na 94. mjestu na listi 177 najkoruptivnijih država na svijetu, iza Kine i Brazila.

Decentralizacija političkog sustava pomogla je korupciji, ali je decentralizacija ipak dovela do toga da se bogatstvo Indije dijeli i s ruralnim područjima, umjesto da bude koncentrirano isključivo na gradove.Štoviše, ruralna područja Indije doživljavaju nagli rast. Plaće su narasl 15 posto u odnosu na plaće u gradovima koje su pale za dva posto.

Sve navedeno ne predstavlja dokaz da će Indija ubrzo zamijeniti Kinu na tronu azijskog gospodarskog diva. S BDP-om od 1250 dolara po stanovniku, pred Indijom je dug put da bi prestigla Kinu, čiji BDP iznosi 6700 USD ili ostatak razvijenog svijeta (gdje BDP iznosi 10 000 USD).

Ipak, postoji šansa da će u (ne tako dalekoj) budućnosti Indija doseći Kinu ili je čak prestići. Nove tendencije indijskog gospodarstva, uz oporavak i potencijalno novu, efikasnu vladu, opravdavaju takve tvrdnje.

26. travanj 2024 22:56