Svijet
StoryEditor

Katastrofe su učinile svoje, Malaysia Airlines odlazi u povijest

26. Svibanj 2015.

Kompanija Malaysia Airlines, koja već godinama posluje s gubicima, pretrpjela je lani veliki udarac na imidž, nakon što je njezin zrakoplov MH370, s 239 putnika i članova posade, u ožujku nestao, što je postala jedna od najvećih misterija u povijesti zrakoplovstva.

Uz to, u srpnju je zrakoplov MAS-a MH17 srušen iznad istočne Ukrajine, koja je bila pod kontrolom pobunjenika, pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade. Sada, osim što mora ponovno steći imidž pouzdanog prijevoznika, MAS mora, kažu analitičari, smanjiti troškove poslovanja, učinkovitije koristiti kapacitete, stvoriti profitabilnu poslovnu mrežu i sklopiti partnerstvo s drugim prijevoznicima. 

Tako će Malaysia Airlines biti potpuno reorganizirana u novu kompaniju, promijenit će ime i strategiju te otpustiti otprilike trećinu od 20.000 radnika kako bi ponovno postala profitabilna i vratila imidž sigurnog zrakoplovnog prijevoznika. Christoph Mueller, koji je došao iz irske kompanije Aer Lingus i 1. svibnja preuzeo dužnost izvršnog direktora Malaysia Airlinesa (MAS) kazao je Reutersu kako će nova kompanija biti poput ‘start-upa‘, krenuti sasvim ispočetka. 

- To neće biti nastavak stare kompanije u novom ruhu, nego će sve biti novo. Doveden sam kako bi novu kompaniju vodio na potpuno komercijalnim osnovama i tu je malo prostora za greške, kazao je Mueller, koji je već proveo restrukturiranje u Aer Lingusu, belgijskoj Sabeni i njemačkoj Lufthansi. 

Nova uprava MAS-a najavila je otpuštanje oko trećine od ukupno 20.000 radnika i smanjenje kapaciteta, pa se već traži kupac za dva Airbus A380 zrakoplova iz flote MAS-a. Reorganizacija će biti usmjerena na štednju i povećanje učinkovitosti, s obzirom da su troškovi poslovanja MAS-a oko 20 posto veći nego u konkurentskim kompanijama.

Malezijski državni investicijski fond Khazanah, koji je lani u privatizaciji preuzeo MAS za 1,6 milijardi dolara, izvijestio je nedavno da je doveo i bivšeg predsjednika revizorske tvrtke PricewaterhouseCoopers kako bi proveo prijenos MAS-ove imovine u novu kompaniju Malaysia Airlines Bhd, koja će početi poslovati do rujna.

02. veljača 2023 09:10