Aktualno
StoryEditor

Croatia Airlines smanjio gubitak za 41 posto

28. Listopad 2022.

Gubitak Croatia Airlinesa u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosio je 97,7 milijuna kuna, što je 41,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz konsolidiranog nerevidiranog financijskog izvješća objavljenog u petak.

Ukupni prihodi domaćeg avioprijevoznika u devet mjeseci iznosili su nešto manje od 1,31 milijarde kuna, dvostruko više od lanjskih 646 milijuna. 

Ukupni rashodi povećani su za 73 posto, na 1,4 milijarde kuna.

Od početka godine do kraja rujna Croatia Airlines prevezao je 1.087.997 putnika, gotovo dvaput više nego u istom razdoblju 2021., dok je ukupna prodaja u istom razdoblju dva i pol puta veća od prodaje prethodne godine, što potvrđuje činjenicu da potražnja za uslugama zračnog prometa nastavlja rasti nakon najveće krize u povijesti zračnog prijevoza izazvane pandemijom koronavirusa, kaže se u izvješću.

Ističe se da je unatoč operativnom i neto gubitku u lipnju ostvaren prvi pozitivan mjesečni financijski rezultat, dok rezultat trećeg kvartala predstavlja prvi pozitivni kvartal od početka krize izazvane pandemijom covida -19 s operativnom dobiti u iznosu od 99,8 milijuna kuna, odnosno neto dobiti na razini 65,1 milijun kuna.

Ukidanje epidemioloških mjera pred ljetnu sezonu dovelo je do snažnijeg rasta prometa i putničkih prihoda u drugom i trećem kvartalu u odnosu na ista razdoblja lani. Putnički prihodi u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje 2021. godine gotovo su triput veći, odnosno porasli su za 200 milijuna kuna, dok su u trećem kvartalu veći za 223 milijuna kuna, kaže se u izvješću.

24. travanj 2024 17:12