Svijet
StoryEditor

Kineski investitori zainteresirani za ulaganje u Pelješki most i luku Rijeka

05. Studeni 2013.
Piše:
liderhrt

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je tijekom posjeta Kini kako Hrvatska treba zauzeti proaktivno stajalište prema ovoj zemljii, te postati ulazna točka za kineske turiste u Europu, ali i ukloniti prepreke ulaganjima zbog kojih nije ostvarena nijedna veća kineska investicija u Hrvatskoj.

- Nužno je učiniti Hrvatsku vidljivom kao destinaciju, kao točku za investiranje i vrlo praktično sagledati teškoće zbog kojih dosad nije realizirana nijedna velika kineska investicija u Hrvatskoj - izjavila je Pusić, koja je u višednevnom posjetu Kini.

Nakon razgovora s visokim kineskim dužnosnicima, istaknula je da su obje strane zainteresirane za ulaganja u turizam i infrastrukturu, uključujući Pelješki most i luku Rijeka, za koju će uskoro biti raspisan međunarodni natječaj.

- Kineske su kompanije spremne investirati u infrastrukturu u Hrvatskoj, odnosno u luke Ploče, Rijeku i Vukovar, u željezničku prugu između Hrvatske i Mađarske, most na Pelješcu, kao i u hidroelektrane i termoelektrane - rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, te dodao da bi u razvoju ekonomskih odnosa trebalo iskorištavati pojedinačne prednosti zemalja, kao što su hrvatska lokacija i kineske investicije, ili pak hrvatske turističke resurse s velikim brojem kineskih turista.

- Spremni smo i na konkretne rezultate, posebno zbog toga što kinesko tržište raste, a time i uvoz u Kinu, gdje vidim mogućnost za plasman kvalitetnih hrvatskih proizvoda - rekao je kineski ministar vanjskih poslova. Naglasio je da iznimno cijeni to što Hrvatska suradnju s Kinom smatra prioritetom u svojoj vanjskoj politici.

Kinezi planiraju Hrvatsku uključiti na popis zemalja čiji građani ne trebaju vizu za boravak do 72 sata, što bi olakšalo komunikaciju, posebno gospodarstvenicima.

Ministrica Pusić rekla je da će Hrvatska, s obzirom na to da potpuno provodi zajednički vizni režim EU-a, raditi na pojednostavnjenju izdavanja viza.

15. svibanj 2024 06:41