Svijet
StoryEditor

Koje su države najvelikodušnije kada su u pitanju radnička prava?

03. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Gdje biste otišli raditi kada bi vam se pružio izbor?

Gdje su najbolji radni uvjeri? Analiza podataka iz 34 relativno bogate i razvijene zemlje, članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), daje naslutiti koje bi države bile odgovor na pitanje.

Nezaposlenost

Niska nezaposlenost znači da su šanse za pronalazak posla velike. Također pruža manevarski prostor za pregovaranje oko plaće i raznoraznih povlastica. Najnižu nezaposlenost – 3,4 posto – imaju Norveška i Južna Koreja. Slijede Japan sa 3,8 posto, Švicarska sa 4,4 posto i Island sa 4,5 posto. Na dnu ljestvice nalazi se Grčka sa 26,4 posto i Španjolska sa 24,3 posto. Treća najgora zemlja po nezaposlenosti jest Portugal, ali se postotak od 13,9 posto znatno razlikuje od rezultata Grčke i Španjolske.

Vikendi

Neke su kompanije počele primjenjivati politiku radnog tjedna u trajanju od četiri dana, ali za većinu radnika pet radnih dana u tjednu predstavlja normu. Gdje je, međutim, slobodan vikend zakonska odredba? Samo Grci, Estonci i Mađari imaju zakonsko pravo na dvodnevni odmor u tjednu. U nekim zemljama, kao što su Luksemburg, Švedska, Poljska, Španjolska, Nizozemska, Austrija i Izrael država propisuje 1 i pol dan odmora u tjednu, ali u većini zemalja riječ je o jednom legalno zagarantiranom danu odmora. Na dnu ljestvice nalaze se Australija i Novi Zeland gdje slobodni dani nisu zakonski regulirani.

Godišnji odmor

Finska i Francuska svojim radnicima nude 30 dana plaćenog godišnjeg odmora. Drugi ekstrem predstavljaju SAD, koje ne garantiraju godišnji odmor.

Minimalna plaća

Gdje najbolje žive oni koji najmanje zarađuju? U Turskoj, primjerice, minimalna plaća iznosi tri četvrtine prosječne plaće, odnosno 69 posto prosječne plaće. Dobro kotira i Čile, sa 68 posto prosječne plaće, kao i Slovenija i Francuska sa 61 posto prosječne plaće. U SAD-u, pak, minimalna plaća iznosi svega jednu trećinu prosječne plaće. Najgori je Meksiko, u kojem minimalna plaća iznosi tek 24 posto prosječne plaće.

Prekovremeni sati

Ako već morate žrtvovati vikend ili sate sna zbog posla, gdje ćete za to biti najbolje plaćeni? Prema ovoj analizi, radnicima u Australiji se rad u noćnoj smjeni zaista isplati – satnica je 88 posto je veća od klasične satnice. Slično je i u Islandu, 80 posto, te u Sloveniji, 75 posto. U SAD-u, Meksiku i Kanadi, ali i brojnim drugim zemljama, noćni rad se uopće ne isplati.

Otpremnina

U situaciji kada dobijete otkaz, otpremnina barem malo ublaži šok. Ako dobijete otkaz u Meksiku, primjerice, dobit ćete otpremninu u iznosu od 14,6 plaća, što je i više nego darežljivo. U Grčkoj i Češkoj ćete dobiti 8,7 plaća, ali u većini zemalja članica OECD-a nećete dobiti ništa

26. travanj 2024 18:30