Svijet
StoryEditor

Krenula potraga za naftom u BiH

31. Svibanj 2013.

Tvrtka Jadran-naftagas započela je u četvrtak u mjestu Obudovcu kod Šamca na sjeveru BiH bušenje prve bušotine u toj zemlji u potrazi za naftom, prenio je u petak Glas Srpske.

Zajednička kompanija u vlasništvu Naftne industrije Srbije (NIS) i ruske kompanije Zarubežnjeft dobila je koncesiju o istraživanju i korištenju nafte i plina na teritoriju Republike Srpske te je u prethodne dvije godine provodila seizmička i druga ispitivanja koja su pokazala da postoji potencijal za pronalazak nafte i plina. 

Jadran-naftagas bi trebao u istraživanje nalazišta ugljikovodika uložiti 229 milijuna dolara, od čega 40,7 milijuna za istraživanja i 188,3 milijuna dolara za eksploataciju. Svečanom početku radova na prvoj istražnoj bušotini koja će biti duboka 2.800 metara i na kojoj će biti angažirano oko 300 radnika nazočili su i vodeći ljudi u vlasti Republike Srpske, NIS-a i Zarubežnjefa. "Ovo je prva bušotina ne samo u RS, nego i u BiH i ovim smo pokazali našu sposobnost da realiziramo projekt koji je s ruskim partnerima započet prije dvije godine", rekao je Dodik.

17. svibanj 2024 12:00