Svijet
StoryEditor

Lafarge steže remen

12. Lipanj 2012.

Najveći proizvođač cementa u svijetu Lafarge objavio je u utorak novi strateški plan u sklopu kojeg namjerava u sljedeće četiri godine smanjiti troškove za 1,3 milijarde eura i svesti nagomilani neto dug ispod razine od 10 milijardi eura po mogućnosti već početkom iduće godine.

Grupa čiji je dug krajem ožujka iznosio 12,4 milijarde eura planira u ovoj godini uštedjeti najmanje 400 milijuna eura, te najmanje 350 milijuna u 2013. i suspendirati velike akvizicije do 2015. Poduzeće nastoji smanjiti troškove i prodaje imovinu kako bi amortiziralo posljedice stagnacije na tržištima građevinskih radova koje je pogodilo usporavanje aktivnosti u gospodarstvu.

- Iako očekujemo zahtjevno gospodarsko okruženje, uvjereni smo da će mjere koje poduzimamo pomoći povećati prodaju, novčane tokove i prinose, izjavio je izvršni direktor Bruno Lafont. Lafarge očekuje nastavljeni rast potražnje za cementom, ponajprije na tržištima u nastajanju, i poput njemačkog HeidelbergCementa i meksičkog Cemexa podiže cijene kako bi pokrio rast cijena energije.

U poduzeću očekuju da će im u četverogodišnjem razdoblju koje pokriva novi strateški plan dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasti za najmanje 450 milijuna eura zahvaljujući povećanoj prodaji i marginama. Grupa je također potvrdila ciljane poslovne rezultate za 2012.

18. svibanj 2024 18:06