Svijet
StoryEditor

‘Lex Perković‘ se ukida najkasnije do početka 2014. godine

25. Rujan 2013.

Hrvatska Vlada kapitulirala je i posula se pepelom pred Europskom komisijom. U zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Komisiji, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednica Komisije Vivane Reding objavili su postizanje dogovora oko spornog ‘lex Perkovića‘.

Ukratko, Hrvatska je pristala unijeti promjene koje Komisija traži najkasnije do 1.1.2014. brzo i bezuvjetno kao što je Reding cijelo vrijeme i inzistirala. To, među ostalim znači da će sva vremenska ograničenja na provođenje Europskog uhidbenog naloga biti ukinuta (promjenama u lipnju zapriječen je 7. kolovoza 2002. kao datum počinjenja kaznenog djela). Promjene zakona idu u žurnu proceduru sa 1. siječnjom sljedeće godine kao posljednjim rokom.

Pitanje više nije povezano s promjenama Ustava, a na upit novinara zašto je dakle, Hrvatska odlučila ići protiv europske pravne stečevine promjenom zakona u već usklađenog s Europskim uhidbenim nalogom u lipnju, ministar Miljenić zapravo je odbio komentirati, odgovorivši samo kako je to duga priča te je sada važno rješenje. Prema Reding, pak, procedura pokrenuta prošli tjedan kojom se Komisiji otvorila mogućnost uvođenja sankcija Hrvatskoj nije ovime automatski prekinuta, konzultacije sa zemljama članicama ipak će se održati do zadanog roka, 5. listopada.

Drugim riječima, mač će za svaki slučaj ostati nad glavom Hrvatskoj, ali po svemu sudeći sukobu Komisije i Hrvatske je došao kraj, pri čemu je Hrvatska izvukla deblji kraj. ‘Komisija će pažljivo pratiti proces. Ono što sada očekujemo jest da objava ministra koju smo upravo čuli bude prenesena u konkretno djelo, odnosno zakon‘, rekla je Reding.

29. travanj 2024 14:41