Svijet
StoryEditor

Na svjetskim tržištima među najvećim dobitnicima banke

14. Kolovoz 2012.

Na europskim burzama cijene dionica jutros su ojačale, poduprte najnovijim podacima iz njemačkog i francuskog gospodarstva. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u plusu 0,5 posto, na 1.099,97 bodova, nakon jučerašnjeg pada za 0,4 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je na dobitku 0,59 posto, frankfurtski DAX 0,81 posto, a pariški CAC 0,69 posto. Njemačko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvarilo je blagi rast aktivnosti, dok je francusko stagniralo, što ukazuje da ta dva najveća europska gospodarstva odolijevaju recesiji, dok je većina europskih država podlegla dužničkoj krizi. Investitori danas još iščekuju objavu podatka o BDP-u eurozone i ZEW indeksa povjerenja njemačkih investitora.

Ekonomisti procjenjuju da je BDP eurozone u drugom tromjesečju smanjen 0,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje.- Ne očekujemo da bi ti nam podaci mogli dati dobru sliku Europe, no vjerojatno će trebati loši pokazatelji kako bi ojačao pritisak na političare da počnu djelovati, pa u tom smislu pad BDP-a eurozone i neće biti loša vijest za nas - kaže jedan trgovac na pariškoj burzi. Među najvećim dobitnicama su bankarske dionice, pri čemu se po rastu cijene za 0,9 posto ističu dionice Credit Agricolea i Commerzbanka. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,5 posto, na 8.929 bodova.

29. travanj 2024 17:08