Svijet
StoryEditor

Najveći pad aktivnosti u privatnom sektoru eurozone u tri godine

05. Lipanj 2012.

Poslovne aktivnosti u privatnom sektoru eurozone u svibnju su zabilježile najveći mjesečni pad u posljednje gotovo tri godine, pri čemu je dramatičan pad zabilježen u Italiji i Španjolskoj, a sada i u Francuskoj, pokazalo je najnovije izvješće londonske tvrtke Markit.

Sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje londonska istraživačka tvrtka Markit, u svibnju je smanjen na 46 bodova, sa 46,7 bodova u prethodnom mjesecu. Riječ je o najvećem mjesečnom padu od lipnja 2009. godine, pokazalo je u utorak izvješće Markita. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, a novi pokazatelji navode na zaključak da recesija u dugovima pritisnutim članicama eurozone uzima danak i u aktivnostima velikih gospodarstava.

Konačni PMI nešto je bolji od prvotno procijenjenih 45,9 bodova, a svjedoči o prvom padu aktivnosti u Njemačkoj od studenoga, dok je pad ubrzao u Francuskoj i Španjolskoj. Italija je pak čvrsto zaglibila u oštrom padu aktivnosti.Francuski PMI spustio se tako na 44,6 bodova, što je njegova najniža razina u 37 mjeseci. Španjolski PMI iznosi slabašna 41,2 boda, dok je talijanski PMI, iako uvećan, iznosio svega 43,5 bodova.- Kompanije izvještavaju da su poslovne aktivnosti pogođene pojačanom političkom i gospodarskom neizvjesnošću, koja je dodatno pogodila ionako slabu potražnju. Iako je u Njemačkoj pad bio tek marginalan, alarmantno oštar pad aktivnosti zabilježen je u Španjolskoj, Italiji a sada i u Francuskoj - kazao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson. Analitičar londonske tvrtke IHS Global Insight Howard Archer kazao je da slabi pokazatelji povećavaju pritisak na Europsku središnju banku (ECB) da što prije dodatno snizi ključne kamatne stope.

15. svibanj 2024 14:13