Svijet
StoryEditor

Najveći tjedni skok eura od lipnja

09. Rujan 2012.

Tečaj eura probio se prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima iznad razine od 1,28 dolara, po prvi puta nakon tri mjeseca, jer je Europska središnja banka objavila mjere za suzbijanje dužničke krize, dok bi američki Fed mogao dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura skočio je prošloga tjedna 1,8 posto, na 1,2815 dolara, najvišu razinu od kraja svibnja. To je najveći tjedni skok europske valute od lipnja. U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je 1,7 posto, na 100,25 jena. Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo 0,2 posto, na 78,25 jena. Sve do četvrtka tečaj eura prema dolaru kretao se oko 1,25 dolara, da bi naglo porastao nakon što je predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao da će središnja banka pokrenuti novi program kupnje državnih obveznica u cilju snižavanja nepodnošljivo visokih troškova zaduživanja posrnulih članica eurozone.

- Što se tiče eura, Draghi je smanjio premiju rizika, što se očitovalo u kretanju tečaja eura - kazao je George Saravelos, valutni strateg u Deutsche banci.Nakon najave ECB-ove kupnje obveznica, prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice pali su ispod 6 posto prvi put od svibnja, a prinosi su pali i na talijanske obveznice. Dodatni poticaj euru dali su slabi podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da je u američkom gospodarstvu u kolovozu otvoreno samo 96 tisuća novih radnih mjesta, znatnom manje od očekivanih 125 tisuća.

Razočaravajući podaci pritisnuli su dolar jer bi slabost tržišta rada mogla navesti američku središnju banku Fed na pokretanje novog, trećeg kruga kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno tiskanje novca kako bi se kupovale državne obveznice.- Slabo izvješće o zaposlenosti je vjerojatno zadnja kockica koja je Fedu potrebna prije pokretanja novog ciklusa kvantitativnog ublažavanja (QE) idući tjedan. QE će poduprijeti dionice, naštetiti dolaru i učiniti malo za gospodarstvo. A što bi drugo Fed mogao učiniti? - kazao je Joseph Trevisani, strateg u tvrtki Worldwide Markets.

27. travanj 2024 17:21