Svijet
StoryEditor

Nakon 30 godina Britanija dobiva novi nacionalni dnevni list

22. Veljača 2016.

Veliki britanski izdavač novina objavio je u ponedjeljak da će krajem mjeseca lansirati novi nacionalni dnevni list, prvi te vrste u 30 godina, čiji će se dolazak na kioske vremenski poklopiti s prestankom izlaženja tiskanog izdanja jednog od njegovih starih listova.

"Politički neutralan" i "optimističan" New Day (Novi dan) bit će u prodaji od 29. veljače, najavili su iz Trinity Mirrora, izdavača tabloida Daily Mirror i Sunday Mirrora, inače sklonijih lijevoj strani političkog spektra. 

Izlazak novog dnevnika najavljen je svega nekoliko dana nakon što je vlasnik novina The Independent Evgenij Lebedev objavio da će nakon 30 godina izlaženja izdati posljednje tiskano izdanje tih novina, koje će ubuduće biti dostupne samo u online izdanju.

New Day bit će prisutan u društvenim medijima ali neće imati svoju mrežnu stranicu, kazao je izvršni direktor Trinity Mirrora Simon Fox. Premda priznaje da se smanjuje broj onih koji kupuju novine, ustraje na ocjeni da je tisak još itekako živ.

"Više od milijun ljudi u prošle je dvije godine prestalo kupovati novine, no vjerujemo da bi veliki broj njih došao u iskušenje kada bismo lansirali pravi proizvod", kazao je on.

"Obnova tiskanih izdanja ključan je dio naše strategije, paralelno s digitalnom transformacijom. Izdavači ne moraju nužno birati između te dvije opcije - novine mogu opstati u digitalnom dobu ako su osmišljene da nude nešto drukčije", istaknuo je Fox. 

Urednica novih novina Alison Phillips kazala je da su razvijene "kao rezultat uvida u interese klijenata i bit će prve novine osmišljene u skladu s potrebama suvremenog stila života ljudi". 

List na 40 stranica moći će se prvog dana izlaženja dobiti besplatno, potom će stajati 25 penija (32 eurocenta) u probnom razdoblju od 14 dana. U sljedećoj fazi prodavat će se po cijeni od 50 penija.

Jeftinija verzija The Independenta ‘i" uvedena je 2010. a iz Trinity Mirrora ističu da će novi dnevnik biti nešto sasvim novo a ne sestrinski naslov ili blaža verzija Daily Mirrora. Brojke pokazuju da "i" ima nakladu od više od 270 tisuća primjeraka, u usporedbi s The Independentovih svega 55 tisuća.

Prodaja Daily Mirrora smanjena je pak za 12 posto, na tek nešto više od 800 tisuća primjeraka u siječnju.

27. travanj 2024 18:53