Svijet
StoryEditor

Ne povećavajte izloženost prema Grčkoj

21. Svibanj 2012.

Predsjednik njemačke središnje banke Bundesbank Jens Weidmann upozorio je u razgovoru za njemački tisak središnje banke eurozone da ne povećavaju izloženost Grčkoj zbog velike političke neizvjesnosti u toj zemlji pred nove izbore 17. lipnja.

U razgovoru za nedjeljno izdanje tamošnjeg lista Frankfurter Allgemeine Zeitung Weidmann, ujedno član odbora guvernera Europske središnje banke (ECB), naglasio je da će građani Grčke i njihovi novi parlamentarni zastupnici morati odlučiti žele li napustiti zonu primjene jedinstvene europske valute. U očekivanju njihove političke odluke, središnje banke ‘moraju voditi računa o tome da rizik u našim bilancama ostane prihvatljiv‘, dodao je. Ako Grčka istupi iz eurozone, ECB, središnje banke zemalja članica eurozone i porezni obveznici suočit će se s golemim gubitcima. Analitičari ih procjenjuju na oko 200 milijardi eura.

- Držim stoga da ne bi bilo dobro da sustav jedinstvene europske valute dodatno podiže razinu rizika vezanog za Grčku - poručio je Weidmann. Naglasio je da bi eventualna odluka o odbacivanju sporazuma o međunarodnoj pomoći i o izlasku iz eurozone najteže pogodila samu Grčku.- Takva odluka zasigurno će najviše pogoditi Grčku - ustvrdio je. Ponovio je i da Grčka ne može očekivati daljnju pomoć partnera ako ne bude poštivala uvjete iz sporazuma o pomoći. - Od presudne je važnosti istaknuti da se pomoć ne može pružati ako Grčka ne napravi što je dogovoreno - kazao je čelnik Bundesbanka.

28. travanj 2024 14:21