Svijet
StoryEditor

Nezavisni suradnik ili zaposlenik? Započeo je spor Ubera i vozača u UK

21. Srpanj 2016.

U već uvriježenoj praksi Uber nastavlja s propitkivanjem i iskušavanjem radnog zakonodavstva, ovaj put u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je sindikat GMB (s oko 630 tisuća članova) pokrenuo prvu tamošnju tužbu protiv tehnološkog diva uz tvrdnju da on ne osigurava minimalnu plaću, nezakonito uskraćuje plaćene odmore ili bolovanja.

Podjednako uobičajeno, spor se zabavlja pitanjem jesu li vozači Ubera standardni šljakeri sa standardnim pravima i obavezama ili samozaposleni partneri/suradnici.

Prvo ročište

BBC piše da je tužbu s dalekosežnim posljedicama uložila odvjetnička tvrtka Leigh Day koja zastupa interese GMB-a i dvojice vozača; Jamesa Farrara i Yaseena Aslama. Prvog dana suđenja, predstavnik Ubera je pokušao dokazati da su vozači samozaposleni i da svojevoljno biraju kad će i koliko raditi.

- Ja ne vjerujem u slobodni izbor - proturječio je Farrar pa naveo da "rad za Uber smatra svojim poslom" i da mu je plaća često niža od nacionalnog minimalca.

- Ova je tvrdnja vitalna za tisuće vozača Ubera koji rade u Engleskoj i Walesu i ima implikacije šire od toga - komentirala je odvjetnica Annie Powell iz Leigh Daya.

- Mi vidimo gmižuću eroziju radničkih prava dok kompanije pogrešno klasificiraju radnike kao samozaposlene da bi izbjegle plaćanje odmora ili nacionalne minimalne plaće - rekla je.

Fleksibilnost rada i zakonodavstva  

Uber s ove i one strane Atlantika tvrdi da vozači uživaju veliku slobodu, klasificirajući ih kao partnere, vanjske suradnike i slično.

- Glavni razlog zbog kojeg ljudi biraju partnerstvo s Uberom je što tako postaju sami svoji šefovi, biraju svoje sate i rade potpuno fleksibilno - napisao je u priopćenju povodom tužbe regionalni menadžer Ubera u UK, Jo Bertram.

S druge strane, nacionalni tajnik GMB-a Justin Bowden kaže da "pitanje nije oduzimanje fleksibilnosti, već velika razina kontrole koju Uber ima nad svojim vozačima" lišenima temeljnih radničkih prava.

- Ili imate zakone o zapošljavanju ili ne - veli.

25. travanj 2024 21:08