Svijet
StoryEditor

O čemu ovisi trajanje i cijena obnove Westminsterske palače?

22. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Radovi na restauraciji palače Westminster mogli bi trajati 40 godina i koštati gotovo 7,1 milijardi funti ukoliko se parlament odbije privremeno preseliti.

Westminsterska palača izgrađena je u 19. stoljeću, a brojni dijelovi tog kompleksa nikada nisu obnavljani. Rad na palači bi, ukoliko se parlament privremeno preseli, mogao trajati šest godina i koštati 3,9 milijardi funti.

- Naše analize pokazuju kako je restauracija najpoznatije građevine u Ujedinjenom Kraljevstvu izazovan i financijski zahtjevan zadatak. Međutim, mega-projekti kao što su Olimpijske igre i Crossrail pokazuju kako je Ujedinjeno Kraljevstvo doraslo takvim projektima – objašnjava Alex Bell iz Deloitte agencije za nekretnine.

Tri su opcije. Prva je program obnove u trajanju od 32 godine, druga opcija je etapna obnova u trajanju od 11 godina, a treća, i najkraća, opcija je ona u kojoj obnova traje šest godina, ali se parlament mora privremeno preseliti. Opcije će biti na razmatranju do 2016. godine, a maksimalan iznos troškova iznosi 7,1 milijardu funti.

Rad na palači bi, prema procjenama, trebao započeti 2020. godine. Popis stvari za obnovu je opsežan, a sadrži stavke kao što su grijanje, ventilacija, voda, odvod, električni sustav, korozija, obnova krovova i brojni drugi problemi. Dodatno, to je prilika da se u sklopu palače izgrade centri za edukaciju, medije i posjetitelje.

17. svibanj 2024 12:55