Kripto
StoryEditor

Zbog neadekvatne zaštite od prijevara u Ujedinjenom Kraljevstvu odbijena registracija gotovo 90 posto kriptotvrtki

07. Rujan 2024.
foto Shutterstock

Čini se da se Ujedinjeno Kraljevstvo ne zagrijava za kriptovalute. Izvješće koje je u četvrtak objavila državna financijska služba kaže da je gotovo 90 posto prijava kripto tvrtki odbijeno tijekom prošle godine. Razlog? Neadekvatna zaštita od prijevara.  

– Više od 87 posto registracija kriptotvrtki odbijeno je, povučeno ili odbijeno zbog slabe kontrole pranja novca – navodi Uprava za financijsko ponašanje (FCA) u svom posljednjem godišnjem izvješću. FCA regulira tvrtke za financijske usluge i financijska tržišta u Ujedinjenom kralljevstvu, a dodali su da su uveli i nova pravila tako da tvrtke koje promiču kriptovalute moraju to činiti na način koji je ‘jasan, pošten i ne dovodi u zabludu’. 

Od 35 prijava primljenih u protekloj godini, navodi FCA, samo su četiri uspješno registrirane. Gotovo polovica, odnosno 15, povučeno je, a devet je odbijeno. 

– Odbili smo podneske koji nisu uključivali ključne komponente potrebne za provođenje procjene ili je loša kvaliteta ključnih komponenti značila da je podnesak nevažeći – objasnili su iz FCA. 

Iz britanske regulatorne agencije također su rekli kako su izdali 450 upozorenja potrošačima protiv tvrtki koje ilegalno promoviraju kriptovalute u prva tri mjeseca od stupanja pravila na snagu.  

– Nastavljamo igrati vodeću ulogu na međunarodnoj razini, oblikujući globalne standarde o kriptovalutama, održivosti i nebankarskom financiranju, da spomenemo samo neke – dodao je FCA u svom izvješću.  

U srpnju je FCA kaznila CB Payments Limited (CBPL), dio Coinbasea, jedne od najvećih svjetskih kripto mjenjačnica, kaznom od 3,5 milijuna funti jer je dopuštala ‘visokorizičnim klijentima’ da kupuju kriptovalute. 

Regulator je tvrdio da je CBPL, koji korisnicima omogućuje kupnju digitalne imovine na Coinbaseu, bio labav sa svojim kontrolama protiv pranja novca (AML), povećavajući rizik da bi kriminalci mogli koristiti CBPL za pranje prihoda stečenih kriminalom.  

12. rujan 2024 05:27