Svijet
StoryEditor

Odražavaju li zaista otpisi u izvješćima teško ekonomsko stanje?

21. Siječanj 2013.

Europski regulatori poručili su kompanijama da u poslovnim izvješćima precizno navode iznose otpisane nematerijalne imovine jer će u protivnom izvijestiti javnost o njihovim neprimjerenim navodima.

Upozorenje se vremenski poklopilo s pripremama poslovnih izvješća za prošlu godinu a odnosi se na vrijednost imovine poput ugleda, brenda i intelektualnog vlasništva koja se izražava kao premija na vrijednost neto imovine u cijeni preuzimanja određene tvrtke.

Prema računovodstvenim propisima uvedenim u EU prije sedam godina kompanije čije su dionice izlistane u burzovnim kotacijama moraju bar jednom godišnje procijeniti trebaju li umjesto redovne amortizacije možda otpisati dio nematerijalne imovine zbog slabih poslovnih rezultata ili pogoršanog stanja u gospodarstvu.

Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) izvijestila je da je na uzorku od 235 kompanija iz 23 zemlje članice Europske unije utvrdila da je otpisano samo pet posto odnosno 40 milijardi eura nematerijalne imovine čija je ukupna vrijednost u bilancama iznosila 800 milijardi eura. Većina otpisa bila je također ograničena na relativno mali broj kompanija u sektorima financijskih usluga i telekomunikacija.

- Stoga se nameće pitanje da li razina otpisa objavljenih u financijskim izvješćima za 2011. primjereno odražava teško ekonomsko okruženje za poslovanje kompanija - upozoravaju u ESMA-i.

- Iako su općenito objavljivani veliki otpisani iznosi nematerijalne imovine, u mnogim slučajevima bili su tek birokratski nabrojeni i nisu bili popraćeni konkretnim informacijama - dodaju. Stoga su europski regulatori najavili da će analizirati poslovna izvješća za prošlu godinu kako bi utvrdili jesu li kompanije i njihovi revizori dovoljno striktno primijenili kriterije za eventualni otpis nematerijalne imovine. O rezultatima analize potom će izvijestiti tržišta.

- Dodatno će regulatori pojedinih zemalja poduzeti - ili su već poduzeli – odgovarajuće korake ako se utvrde značajne greške u navodima - navodi ESMA u priopćenju.

14. svibanj 2024 10:06