Svijet
StoryEditor

Osnivač eBaya donira 100 milijuna dolara za borbu protiv govora mržnje, lažnih vijesti

06. Travanj 2017.

Pierre Omidyar, osnivač eBay-a, donirat će 100 milijuna dolara za istraživačko novinarstvo u svrhu borbe protiv dezinformacija i neutraliziranja govora mržnje diljem svijeta.

Iznos od 4.5 milijuna dolara ići će Međunarodnom konzorciju istraživačkog novinarstva (ICIJ), washingtonskoj udruzi koja je prošlogodišnjim istraživanjem otkrila offshore poduzeća i korporacije koje su korištene pri utaji poreza.

>>>Zločini nad novinarima ne istražuju se dovoljno, a uvrede u javnom govoru prolaze pod normalno

Direktor ICIJ-a, Gerard Ryle, izjavio je kako će novac iskoristiti za zapošljavanje većeg broja novinara i inženjera.

-Smatramo da je iznimno važno djelovati kako bi spriječili opasne trendove da postanu norma, rekao je za Washington Post Stephen King koji je na čelu Omidyarove inicijative.

Inicijativu su službeno najavili na svjetskom forumu o socijalnom poduzetništvu u Oxfordu.

Protuklevetnička liga (Anti-Defamation League, ADL), organizacija iz Washingtona koja se bori protiv antisemitizma u svijetu novac će iskoristiti za izgradnju centra u Silicijskoj dolini.

Iznos od 2.9 milijuna dolara dobiti će građanski savez iz Latinske Amerike koji promiče građanski angažman i odgovornost vlasti.

Danas 49-godišnji Omidyar je na čelu eBaya bio od 1998. do 2015. godine, a s 31. godinom postao je milijarder nakon inicijalne javne ponude eBaya.

Sa svojom suprugom Pamelom Kerr Omidyar, 2004. godine osnovao je investicijsko društvo Omidyar Network, a financiraju razne organizacije i inicijative vezane uz medije.

U 2013. najavio je stvaranje informativne stranice Intercept, koja je usmjerena na transparentnost građanskih sloboda i nacionalne sigurnosti, koju su osnovali Glenn Greenwald, Jeremy Scahill i Laura Poitras.

Prije toga osnovao je online novinarski servis Honolulu Civil Beat fokusiran na istraživanje.

Omidyar je kao izvršni producent sudjelovao u stvaranju filma Spotlight, koji prikazuje istraživanje portala Boston Globe o skandalu Katoličke crkve zbog seksualnog zlostavljanja.

>>>Grabar-Kitarović: Donijela sam stabilnost, jasno osudila sve totalitarne ideologije

Magazin The Chronicle of Philanthropy u veljači ove godine je Omidyara svrstao na osmo mjesto na popisu top 50 filantropa, na kojemu su se našli i bračni par Melinda i Bill Gates.

Omidyarov partner, Matt Banick, izjavio je da će sredstva biti namijenjena rješavanju problema oživljavanja autoritativne politike koja potkopava napredak prema otvorenijem i inkluzivnijem društvu.

Banick ističe da ih zabrinjava pad povjerenja u demokratske institucije diljem svijeta, uključujući i medije.

-Činjenice su podcijenjene, dezinformacije se šire, odgovornost se ignorira. Ovi trendovi ne smiju postati norma, rekao je Banick.

U priopćenju stoji da su predstavnici zaklade istaknuli Brexit, predsjedničke izbore u SAD-u i korupciju na globalnoj razini kao neke od događaja koji su pogoršali povjerenje javnosti.

>>>State Department prozvao Hrvatsku zbog antisemitizma, korupcije i diskriminacije manjina

-U vrijeme kada se autokrati, demagozi, kriminalci, lažni biznismeni i drugi sumnjivi likovi žele obogatiti na štetu društva iznimno važno da novinari ostanu svjetske oči i uši, rekao je Ryle.

Bannick je izjavio da zaklada raspolaže sredstvima u iznosu od 220 milijuna dolara koje je kompanija Omidyar Network stekla u proteklom desetljeću.

Građanska skupina Kod za Afriku, Chaqueado latinoamerička stranica koja provjerava činjenice i online novinarska stranica koja pokriva globalna pitanja, News Deeply, samo su neki od budućih korisnika sredstava.

26. travanj 2024 16:14