Svijet
StoryEditor

Pet događaja koji su obilježili dan

08. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Svjetski mediji tijekom dana izvjestili su o tome kako su britanski znanstvenici razvili test krvi za ljude s problemima s pamćenjem koji predviđa pojavu Alzheimerove bolesti u narednih 12 mjeseci sa sigurnošću od 87 posto.

Test će za javnost biti dostupan kroz dvije godine.

2. Dan je, osim toga, obilježila i prijetnja nekolicine švicarskih banaka blokiranjem računa američkim klijentima koji odbijaju pružiti informacije o tome da su suglasni sa poreznim sustavom SAD-a. Ovaj je potez rezultat pojačanih pritisaka SAD-a na banke za koje se vjeruje da pomažu građanima u izbjegavanju poreza.

3. Njemačka kancelarka Angela Merkel je pak u sklopu trodnevnog posjeta Kini na kineskom sveučilištu Tsinghua zagovarala održivi razvoj kao stavku na koju se u kontekstu vrtoglavog ekonomskog rasta te države treba fokusirati. Ranije se u Pekingu susrela s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, s kojim je diskutirala o ‘strateškom partnerstvu‘.

4. Tajfun Neoguri poharao je južno japansko otočje Okinawa, noseći sa sobom razorne vjetrove, tešku kišu i valove visoke više od 12 metara. Stotine tisuća ljudi je evakuirano, a stručnjaci kažu da bi ovo mogla biti najsnažnija oluja koja je pogodila Japan unazad nekoliko desetljeća.

5. Na kraju, od danas je u američkoj saveznoj državi Washington moguće legalno prodavati marihuanu, a očekuje se da će otvaranje tržišta za te vrste poslova dovesti do nestašica.

19. travanj 2024 15:49