Svijet
StoryEditor

Počelo izdavanje dozvola za korištenje dronova - Amazon još čeka

13. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

U zadnje vrijeme svi pričaju o dronovima – Amazon ih želi upotrijebiti za dostavu, Hollywood za snimanje filmova, a poljoprivrednici za kontrolu usjeva.

Svi oni čekaju da FAA – Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration) – izda odobrenja za korištenje dronova. FAA već nekoliko godina pokušava kreirati pravila za korištenje bespilotnih letjelica. 2012. godine američki Kongres je naložio da regulacijski akti budu finalizirani do rujna 2015. godine.

MarketWatch je prije dva dana objavio kako su četiri kompanije dobile odobrenje FAA-a za komercijalno korištenje dronova. Iznenađuje činjenica da Amazon nije na tom popisu. Amazon je, naime, prvi započeo s pričama o komercijalnoj upotrebi bespilotnih letjelica, u želji da svoje proizvode u budućnosti dostavlja upravo dronovima. Ipak, čini se kako Amazon neće tako lako odustati – kompanija je nedavno izjavila kako postoji šansa da, zbog strogih pravila koja su na snazi u SAD-u, svoj odjel za istraživanje i testiranje dronova preseli u neku drugu državu.

Tvrtke koje su dobile odobrenje FAA-a su Trimble Navigation, VDOS Global, Clayco i Woolpert. Trimble je tvrtka specijalizirana za razvoj navigacijske i GPS opreme, VDOS se bavi kontrolom energetskog sektora, a Clayco i Woolpert su u građevinskom sektoru.

16. svibanj 2024 01:24