Svijet
StoryEditor

Predložili 150 ideja za pokretanje biznisa s početnim ulaganjima od 800 do 8000 eura

22. Prosinac 2015.

Srpska udruga menadžera predstavila je 150 prijedloga za pokretanje vlastitog biznisa, za sve poduzetne osobe koje imaju na raspolaganju od 800 do 8.000 eura početnog kapitala

Kako napominju u Udruzi, prijedlozi su prvenstveno namijenjeni djelatnicima poduzeća u restrukturiranju, koji su uz otpremnine ostali bez posla, ali i za bilo koga drugog tko na raspolaganju ima navedeni iznos.

Tako na primjer, uzgajanje višerodne maline na površini od 200 metara zahtijeva početno ulaganje od 1.700 eura, a žalfije na jednom hektaru 1.200 eura. Primjeri ideja koje su navedene u priručniku SAM-a su recimo i proizvodnja plastičnih vrećica za koju je potrebno oko 7.000 eeura početnog kapitala, ili proizvodnja pletene žice za koju je potrebno uložiti 2.500 eura, navodi srpski b92.

- Trudili smo se da sve ideje budu izvedive u Srbiji, ali da su u rasponu od 800 do 5.000 odnosno maksimalno 8.000 eura. Toliko je, naime, procijenjeno da će radnici dobivati temeljem otpremnine, rekla je izvršna direktorka SAM-a Jelena Bulatović.

Smatra da se ideje koje zahtijevaju nešto veća ulaganja u startu mogu realizirati tako što će se više kolega udružiti i zajedno pokrenuti posao.

- Za svakog ima po nešto. U priručniku smo naveli uz svaku ideju, šta je sve potrebno, na kolikoj površini ili prostoriji se može raditi te  je li potrebna kupnja strojeva. Također, piše i koliko je minimalno početno ulaganje, buduća ulaganja, kako registrirati djelatnost, poduzeće ili OPG, koliko ljudi je potrebno angažirati.

Bulatović objašnjava da su ideje za započinjanje malog biznisa dio projekta "Šansa za novi početak", koji SAM sprovodi zajedno sa DNA communications, a uz podršku USAID-a.

- Pošli smo od toga da ti radnici godinama rade i imaju iskustva, a mi smo dali prijedloge, za slučaj da im nedostaju ideje, kako da to svoje iskustvo iskoriste i krenu u poduzetničke vode sami, sa svojim obiteljima ili kolegama, rekla je Bulatović.

28. travanj 2024 01:43