Svijet
StoryEditor

Rezultati američkih kompanija bolji od očekivanog

21. Travanj 2012.

Na Wall Streetu su u petak cijene većine dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks ojačali i na tjednoj razini.

Dow Jones indeks ojačao je jučer 65 bodova, ili 0,50 posto, na 13.029 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 1.378 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,24 posto, na 3.000 bodova. Industrijski divovi General Electric i Honeywell izvijestili su jučer o boljim nego što se očekivalo rezultatima u prvom tromjesečju, što je potaknulo rast cijena dionica u cijelom industrijskom sektoru.

S&P indeks tog sektora ojačao je 0,8 posto, dok su cijene dionica GE-a i Honeywella porasle 1,1, odnosno 2,4 posto. Snažno je, više od 4 posto, skočila i cijena Microsofta, nakon što je najveća svjetska softverska kompanija objavila neočekivano dobre rezultate. Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata bliži se vrhuncu i dosad je izuzetno dobra. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 81 posto nadmašio je očekivanja.

Premda su očekivanja posljednjih mjeseci znatno snižena, dobre zarade kompanija ipak su učvrstile tržište, nakon što su u prethodna dva tjedna cijene dionica pale zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i europske dužničke krize.- Već se vidi da će ovo biti uspješna sezona kvartalnih rezultata, pa je tržište prilično poraslo. No, trgovalo se oprezno jer bi podaci o industrijskoj aktivnosti u Kini mogli znatno utjecati na tržište idućega tjedna - kaže Doreen Mogavero, predsjednica tvrtke Mogavero Lee & Co.U nedjelju će biti objavljeni prvi pokazatelji o snazi industrije u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. U ožujku je indeks HSBC banke o aktivnosti u kineskom privatnom sektoru izazvao pad cijena dionica, pa se ulagači plaše ponavljanja tog scenarija. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 6,7 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,84 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 2 naprema 1. Nakon dva tjedna pada, u ovom je tjednu Dow Jones porastao 1,4, a S&P 500 indeks 0,6 posto. No, Nasdaq indeks skliznuo je 0,4 posto.Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,48 posto, na 5.772 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,18 posto, na 6.750 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 3.188 bodova.

08. prosinac 2022 16:53