Svijet
StoryEditor

Roaming i podaktovni promet za mobitele ukida se 2017. godine

23. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Povjerenik Europske komisije Guenther Oettinger očekuje da će naplata troškova roaminga za pozive i podatkovni promet putem mobilnih telefona biti ukinuta 2017. godine, prenijeli su u utorak njemački mediji izjave povjerenika za digitalno gospodarstvo i društvo.

- Od drugog tromjesečja 2017. godine naknade za roaming vjerojatno više neće postojati. Europska komisija, vlade 28 zemalja članica i Europski parlament vjerojatno će vrlo brzo postići dogovor o tome, prenio je njemački list Rheinische Post riječi povjerenika EK.

Europska komisija počela je 2007. godine smanjivati maksimalne iznose naknada koje operateri mobilne telefonije mogu naplaćivati svojim pretplatnicima za uspostavu poziva i podatkovni promet izvan matične zemlje. Riječ je o izdašnom izvoru prihoda za operatere, primjećuje Reuters.

Zemlje članice Europske unije već su pomaknule rok za ukidanje naplate troškova roaminga s prosinca 2015. na kraj 2018. godine a sada traže kompromis sa zakonodavcima koji pak žele da ti troškovi budu ukinuti do kraja 2016. godine, podsjeća Reuters.

03. svibanj 2024 14:07