Svijet
StoryEditor

Španjolci povlače novac iz banaka, odljev grčkih depozita zaustavljen

28. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Građani i poduzeća pojačano su u srpnju povlačili novac iz španjolskih banaka, pokazali su utorak objavljeni podaci Europske središnje banke, pa su se depoziti privatnog sektora smanjili gotovo pet posto.

Depoziti privatnog sektora u španjolskim bankama pali su na kraju srpnja na 1.509 milijardi eura, s 1.583 milijardi eura koliko su iznosili na kraju lipnja. Odljev depozita iz grčkih banaka zaustavljen je pak u prošlom mjesecu jer su lipanjski parlamentarni izbori prigušili strah od izlaska te zemlje iz eurozone, pokazuju nadalje podaci ECB-a. Nagađanja o mogućem grčkom napuštanju eura eskalirala su u svibnju kada su stranke koje su se protivile međunarodnoj pomoći zabilježile dobar izborni rezultat.

Nakon ponovljenih izbora u lipnju trend pada depozita promijenjen je, ustvrdila je grčka središnja banka a sada i potvrdili podaci ECB-a o depozitima na kraju srpnja. Depoziti privatnog sektora u grčkim bankama porasli su oko dva posto, nakon pada od gotovo pet posto u prethodnom mjesecu. Tako su na kraju srpnja iznosili 159,4 milijarde eura, u odnosu na 156,2 milijarde zabilježene na kraju lipnja. Usprkos tome, još su uvijek za trećinu ispod najviše razine u povijesti, zabilježene u prosincu 2009.

Irska je u srpnju zabilježila 1-postotno povećanje depozita dok su portugalski depoziti ostali uglavnom nepromijenjeni, kao i oni talijanski. Mjesečne oscilacije podataka uobičajena su pojava, a iznimka je nagli pad depozita nekoliko mjeseci zaredom u zemljama sa stabilnim bankovnim sustavima. Objavljeni ECB-ovi podaci nisu prilagođeni za sezonske učinke i blago se razlikuju od podataka nacionalnih središnjih banaka. Također ne uključuju depozite središnje države i financijskih institucija.

14. srpanj 2024 16:56