Svijet
StoryEditor

Srpski ‘Linić‘ najavio stezanje remena i bolne mjere

22. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Budući srbijanski ministar financija Lazar Krstić kazao je kako Srbija mora provesti nepopularne i bolne ekonomske mjere, počevši od ograničenja troškova korisnika državnog proračuna do restriktivnog rezanja suvišnih proračunskih poticaja koji opterećuju državnu blagajnu.

Krstić (29), diplomac prestižnog američkog sveučilišta Yale i suradnik konzultantske tvrtke McKinsey iz New Yorka, potvrdio je za Radioteleviziju Srbije (RTS) kako dolazi u vladu na poziv srbijanskog vicepremijera i vođe Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, istaknuvši da za mjere koje planira provesti očekuje punu potporu vlade.

Najavljujući oštre mjere u sređivanju državnih financija, Krstić je istaknuo da Srbija mora stezati remen i da će zato provesti i neke mjere koje neće biti popularne, ali da bi prvi rezultati mogli vrlo brzo biti vidljivi. Na popisu obveza i namjera Krstić je istaknuo realiziranje novog rebalansa proračuna i usporedo s tim izradu državnog proračuna za 2014. uz primjenu strateških reformi, te potencijalni preustroj poreznog sustava.

- Radit će se po nekoliko frontova, najprije slijedi povećanje proračunskih prihoda... Na rashodnoj strani ćemo jednostavno morati ograničiti troškove proračunskih korisnika i subvencije za javna poduzeća koje su ogroman izdatak u proračunu - najavio je Krstić, istaknuvši da se ništa neće raditi ishitreno, ali i da neće biti izuzetaka jer će biti primijenjeno načelo koje će svi morati poštovati.

Krstić vjeruje da postoji volja i potpora za zaokret u srpskom gospodarstvu i financijama i da će imati potporu cijele vlade. Nakon nekoliko razgovora s Vučićem, ali i s drugim članovima vlade, uvjeren sam da politička volja postoji, da smo došli do trenutka kad spoznajemo da je ovo posljednji vlak, istaknuo je Krstić.

Krstićevo imenovanje za novog ministra financija se zasad ne dovodi u pitanje, a postane li šef ovog resora, bit će najmlađi ministar financija u svim dosadašnjim vladama u Beogradu. Najavljena rekonstrukcija vlade Srbije trebala bi biti gotova idućeg tjedna, do kada će se znati sva kadrovska rješenja koja su usuglasili socijalisti premijera Ivice Dačića i naprednjaci vicepremijera Aleksandra Vučića.

25. travanj 2024 03:34