Svijet
StoryEditor

Što sadrži sporazum Grčke i eurozone?

13. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Nakon cijele noći pregovora, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je na Twitteru objavio kako je postignut dogovor s Grčkom.

- Danas smo imali samo jedan cilj: postići dogovor. Nakon sedamnaest sati napokon smo ga postigli. – izjavio je Tusk u obraćanju medijima.

Nakon toga se javnosti obratio Jeroen Dijsselbloem, nizozemski ministar financija i predsjednik euroskupine, koji je pojasnio kako će biti formiran nezavisni fond sa sjedištem u Ateni, u koji će biti prebačena grčka imovina u vrijednosti od 50 milijardi eura. Fond će imovinu monetizirati putem privatizacija i drugih mjera. Treba naglasiti kako će čak 25 milijardi biti iskorišteno za rekapitalizaciju banaka, 12,5 milijardi za saniranje duga, a preostalih 12,5 za investicije.

Aleksis Cipras je izjavio kako je sporazum Grčkoj omogućio da ponovno stane na noge te kako su državi potrebne radikalne reforme u korist društva i protiv oligarha koje je, prema njegovoj izjavi, štitila prethodna grčka vlada.

Neki smatraju kako je dogovor ponižavajuć za Sirizu, budući da neki od dogovora podrazumijevaju povlačenje odluka koje je vlada donijela ove godine:

Mjere štednje

Na Twitteru Europskog vijeća je potom objavljen službeni dokument sa samita, unutar kojeg se nalazi sveobuhvatni popis reformi

Grčka je pristala na opsežnu mirovinsku reformu, reformu tržišta rada, privatizaciju energetskog sektora (privatizacija električne distribucijske mreže), a pristala je i na usvajanje mjera za osnaživanje financijskog sektora. Osim toga, Grčku čeka i donošenje zakona o javnoj nabavi, osiguravanje neovisnosti ureda za privatizaciju, depolitizacija administracije, povratak institucija međunarodnih vjerovnika u Atenu te usvajanje zakona o parničnom postupku do 22. srpnja. Iako Grčka nije željela da MMF bude uključen, njegovo sudjelovanje je ipak potvrđeno. Klasičnog otpisa duga neće biti, ali se traži provođenje mjera koje bi dug učinile održivim.

15. srpnja

U službenom dokumentu se navodi kako će Grčka do 15. srpnja, dakle kroz dva dana, morati provesti uvođenje elektroničkog sustav za povrat PDV-a (VAT Refund) te širenje porezne osnovice. To znači da će Grčka u jako kratkom periodu morati pojednostaviti sustav PDV-a, povećati broj poreznih obveznika i ukinuti velik broj poreznih olakšica.

Od Grčke se zahtijeva i da provede mjere potrebne za osiguravanje dugoročne stabilnosti mirovinskog sustava u kontekstu obuhvatnije mirovinske reforme te da osigura potpunu pravnu autonomnost Elstata, grčke agencija za statistiku, što ukazuje na stupanj nepovjerenja prema grčkim statističkim izvještajima Eurostatu. Na koncu, nužna je i potpuna implementacija Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj Uniji (TSCG).

Navedeni plan do srijede mora biti odobren od strane grčkog parlamenta. Ukoliko se to dogodi, započet će razgovori o paketima financijske pomoći. Iznos od 61 milijarde eura trebao bi biti distribuiran Grčkoj kroz razdoblje od tri godine.

25. travanj 2024 15:37