Svijet
StoryEditor

Summers: Glasači zaslužuju ekonomski nacionalizam

08. Kolovoz 2016.

Bivši tajnik američke državne riznice Larry Summers u osvrtu za Financial Times piše da se najavljene ili priželjkivane dobrobiti od trgovinskog sporazuma NAFTA i kineskog pridruživanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji nisu materijalizirale što je jedan od razloga za sve snažniji "populistički otpor" sličnim konvencijama koje dogovaraju SAD i EU ili EU i Kanada.

Međunarodni sporazumi bi se trebali suditi ne prema tome koliko su harmonizirani ili koliko su barijera srušili, već prema tome koliko su ojačali građane.

- Čini se da je trenutačno iscrpljena volja ljudi da ih stručnjaci plašenjem tjeraju na prihvaćanju kozmopolitskih ishoda - napisao je.

Summers drži kako su nastojanja da se pod svaku cijenu sruše trgovinske barijere zavela i nacionalne vlade.

- Novi pristup mora započeti s idejom da je temeljna odgovornost vlada maksimiziranje blagostanja građana, a ne potjera za nekim apstraktnim konceptom globalnog dobra.

"Refleksivni globalizam"

Ekonomist u osvrtu nudi niz dobrih primjera za plodonosnu međunarodnu suradnju, primjerice u borbi protiv poreznih oaza i utaja, no dodaje da je primjena ili donošenje međunarodnih zakona koji sprječavaju ili sputavaju suverene demokracije u donošenju odluka ludorija.

- Ako je talijanski bankovni sustav izrazito loše kapitaliziran, a tamošnja demokratski izabrana vlada želi iskoristiti novac poreznih obveznika da ga dokapitalizira, zašto bi je neki međunarodni sporazum sprječavao u tome? – pita Summers uz ocjenu da "glasačima treba odgovorni ekonomski nacionalizam, a ne refleksivni globalizam."

- Ono što je potrebno je odgovorni nacionalizam – pristup u kojem se razumije da se od zemalja očekuje težnja ekonomskoj dobrobiti svojih građana kao primarnom cilju, ali gdje je njihova sposobnost da naštete interesima građana drugdje ograničena. Međunarodni sporazumi bi se trebali suditi ne prema tome koliko su harmonizirani ili koliko su barijera srušili, već prema tome koliko su ojačali građane.

26. travanj 2024 05:35