Svijet
StoryEditor

Svjetska tržišta u iščekivanju poteza središnjih banaka

13. Kolovoz 2012.

Oštro usporavanje gospodarskih aktivnosti u Japanu danas je dodatno ojačalo zabrinutosti investitora u vezi situacije u globalnom gospodarstvu, pa terminski indeks ukazuju da bi na Wall Streetu trgovanje moglo biti oprezno.

Terminski Dow Jones indeks oko 13 sati je bio na dobitku 1 bod, a tehnološki Nasdaq 0,25 bodova. Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 0,4 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora. Po svemu sudeći, danas bi mogao prekinuti 6-dnevni pozitivni niz, što je najduže razdoblje njegova rasta u zadnjih 20 mjeseci.

Nakon prošlotjednih slabih kineskih pokazatelja o izvozu, danas je objavljeno da je japansko gospodarstvo ojačalo u drugom tromjesečju svega 1,4 posto na godišnjoj razini, što je znatno usporavanje aktivnosti u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je rast iznosio 5,5 posto. Usporavanje je uglavnom posljedica dužničke krize u eurozoni, koja je negativno utjecala na japanski izvoz.- Podaci o japanskom BDP-u još su jedan primjer gubitka zamaha svjetskog gospodarstva. Tržišta čekaju vjerojatne poteze središnjih banaka, i stoga su zasad donekle otporna na ovakve razočaravajuće vijesti - kaže Mike Lenhoff, strateg pri Brewin Dolphin Securitiesu.

U petak navečer predsjednik Feda u San Franciscu John Williams izjavio je da bi Fed trebao pokrenuti novi krug kupnji državnih obveznica te tako utjecao na brže smanjivanje stope nezaposlenosti. To je ojačalo špekulacije da bi Fed uskoro mogao objaviti novu rundu kvantitativnog monetarnog popuštanja. I na europskim burzama danas se oprezno trguje, jer investitore zabrinjavaju sve slabiji gospodarski pokazatelji, ali se nadaju skorašnjim potezima središnjih banaka u svijetu. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,07 posto, dok je frankfurtski DAX u plusu 0,27posto, a pariški CAC 0,34 posto.

28. travanj 2024 09:16