Svijet
StoryEditor

Talijani se vratili 33 godine unatrag

26. Rujan 2012.

Talijani su u takvim financijskim nevoljama zbog gospodarske krize da na hranu troše jednako koliko su trošili prije čak 33 godine, odnosno potkraj sedamdesetih godina prošloga stoljeća, upozorilo je talijansko udruženje potrošača Codacons.

- Činjenica da se relativno dobro drže još samo diskontni supermarketi kada se uzme u obzir promet u 2011. govori nam da su Talijani u teškoj financijskoj situaciji i da su prisiljeni odustati od kupnje vodećih brendova u talijanskoj industriji hrane, koja je nekoć bila glavni motor rasta talijanskog gospodarstva, i dati prednost jeftinijim proizvodima, stoji u priopćenju Codaconsa od utorka.

- Pad potrošnje na hranu započeo je 2007. godine i otada se ne zaustavlja, zbog čega se potrošnja svela na razine iz 1979. godine, upozoravaju u toj udruzi potrošača. U odvojenom izvješću tamošnje trgovinsko udruženje Confcommercio u utorak je objavilo da će se potrošnja Talijana u 2012. smanjiti više od tri posto, što bi bio njezin najveći pad od utemeljenja Talijanske Republike 1946. godine. Samo sektori telefonije, računala i diskontni supermarketi dobro će se držati ove godine, kaže se u izvješću toga udruženja.

27. travanj 2024 21:18