Svijet
StoryEditor

Tko će biti novi šef FED-a?

16. Rujan 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je američki dolar oslabio, nakon što se Lawrence Summers povukao iz utrke za predsjednika Feda, što nagovješćuje da će američka središnja banka još dulje vrijeme voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku.

Burzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru bili su u 7,30 sati u plusu između 0,5 i 1,6 posto, a samo su u Šangaju cijene dionica blago pale.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu od početka lipnja.

Snažan rast cijena dionica na azijskim burzama potaknula je vijest da se Lawrencea Summers, bivši ministar financija SAD-a i favorit Bijele kuće za čelnika Feda, povukao iz utrke za predsjednika američke središnje banke.

Summersa ulagači smatraju manje sklonim labavoj monetarnoj politici, stoga bi na čelu Feda radije vidjeli Janet Yellen, koja se dosad dokazala kao zagovornica poticajne monetarne politike.

Vjeruje se da bi ona nastavila politiku kakvu vodi Ben Bernanke, kojemu mandat na čelu Feda istječe u siječnju iduće godine.

 - Postane li Yellen predsjednicom Feda, kratkoročne kamatne stope ostat će na nuli daleko dulje nego što smo mogli i zamisliti. Moguće je da će biti povećane tek 2016., a ne 2015. godine, kako se planiralo jer Yellen prioritetom smatra smanjenje nezaposlenosti - kaže Chris Rupkey, ekonomist u bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Pozitivno na tržišta utječe i sve manja vjerojatnost američkog vojnog napada na Siriju, nakon što su Rusija i SAD postigle dogovor o uništavanju sirijskog kemijskog oružja.

S popuštanjem napetosti u vezi Sirije, ulagači se sada mogu sasvim koncentrirati na dvodnevnu sjednicu čelnika američke središnje banke u utorak i srijedu.

Kako čelnici Feda već mjesecima signaliziraju da bi mogli početi smanjivati programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica, ako se gospodarska situacija nastavi poboljšavati, takva odluka ne bi iznenadila tržišta.

Američko gospodarstvo raste stabilno, ali ne baš uvjerljivo, stoga se ne očekuje oštriji rez poticajnih mjera. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će Fed smanjiti programe kupnje obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, za 10 milijardi.

I dok je odustajanje Summersa pozitivno utjecalo na tržišta dionica, dolar se na valutnim tržištima našao pod snažnim pritiskom.

Jutros je tečaj eura skočio i na 1,3382 dolara, najvišu razinu u gotovo tri tjedna, dok se u petak navečer kretao oko 1,3290 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara pala je s 99,35 jena, koliko je iznosila u petak, na 98,90 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 132,20 jena.

Nakon što je u petak pala za 40-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula daljnjih 75 centi, na 107,45 dolara po barelu.

29. travanj 2024 15:39