Svijet
StoryEditor

Tko su najplaćeniji svjetski sportaši?

16. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Boksač Floyd Mayweather već desetljeće prima višemilijunske iznose za borbe u kojima sudjeluje. Za svaku od posljednjih devet borbi dobio je najmanje 25 milijuna dolara. Otkad je 1996. godine postao profesionalac, zaradio je gotovo 400 milijuna dolara, ali posljednja mu je godina posebno profitabilna.

U posljednjih 12 mjeseci Mayweather je u ringu proveo 72 minuta boreći se protiv Canela Alvareza i Marcosa Maidana. Za te je borbe dobio 105 milijuna dolara, što ga čini nositeljem upravo objavljene Forbesove liste najplaćenijih sportaša drugi put u tri godine.

Rujanski meč između Mayweathera i Alvareza postavio je brojne rekorde – najveća PPV (pay-per-view) zarada u iznosu od 150 milijuna dolara, najveći ulog koji su pokrovitelji morali platiti da bi bili dijelom nekog događaja (20 milijuna dolara) i najveći ukupni prihod (oko 200 milijuna dolara). Za svibanjski meč s Maidanom, Mayweather je zaradio 32 milijuna dolara, a broj PPV-a bio je između 900 tisuća i milijuna (u odnosu na 2.2 milijuna za meč Alvarez – Mayweather).

Igrač Real Madrida i portugalski reprezentativac, Cristiano Ronaldo, je sa zarađenih 80 tisuća dolara ove godine vodeći među 15 nogometaša koji se nalaze na Forbesovoj listi 100 najplaćenijih sportaša. Ronaldo ima ugovore s kompanijama kao što su Emirates, Nike, Samsung Electronics i Toyota Motor, od čega zarađuje 28 milijuna dolara godišnje. U rujnu je s Realom potpisao ugovor na pet godina vrijedan 200 milijuna dolara. Također, najpraćeniji je sportaš na društvenim mrežama s 83 milijuna Facebook fanova i 26 milijuna followera na Twitteru.

LeBron James je na trećem mjestu s ovogodišnjom zaradom u iznosu od 72.3 milijuna dolara. Osim što je najveća zvijezda NBA-a, zaradi pridonose i ugovori s Nikeom, McDonald‘som, Coca-Colom, Upper Deckom te drugima. James je zaradio milijune i od Appleove akvizicije brenda Beats by Dre, budući da je imao mali udio u tvrtki. Od tog je brenda napravio must-have modni dodatak noseći ih na otvaranju Olimpijade 2008. godine u Pekingu.

Lionel Messi na četvrtom je mjestu sa zarađenih 64.7 milijuna dolara. U svibnju je s Barcelonom potpisao sedmi ugovor u 11 godina. Pretpostavlja se da će taj ugovor na godišnjoj razini nadmašiti čak i Ronaldov ugovor s Realom. Osim toga, ima ugovore s kompanijama kao što su Adidas, Electronic Arts, Gillette, Herbalife, PepsiCo i Turkish Airlines.

Na petom je mjestu Kobe Bryant sa zarađenih 61.5 milijuna dolara. Već četvrtu godinu za redom najplaćeniji je košarkaš u NBA-u. Njegova plaća iznosi 30.5 milijuna dolara, što je 8 milijuna više od plaće bilo kojeg drugog NBA košarkaša. Potpisao je ugovore s tvrtkama Turkish Air, Lenovo, Hublot, Nike i Panini koji mu godišnje donose 30 milijuna dolara. Ove je godine potrošio 4 do 6 milijuna dolara da bi kupio 10 posto udjela u tvrtki koja proizvodi energetsko piće BodyArmour, što je prva investicija njegove nove kompanije Kobe Inc.

Ove je godine na listi 29 ‘pridošlica‘, kao što je, primjerice, Matt Ryan, bek Atlanta Falconsa, koji se smjestio na deseto mjesto ljestvice sa zaradom od 41.8 milijuna dolara.Tiger Woods je na šestom mjestu sa zarađenih 61.2 milijuna dolara, od čega čak 55 milijuna otpada na sponzorske ugovore, javna pojavljivanja i njegov novi poslovni pothvat dizajniranja golf terena. Woodsa je 2012., nakon 11 godina dominacije ovom listom, s trona skinuo Mayweather, što je bio rezultat činjenice da je tvrtka EA (Electronic Arts) 2013. godine objavila da prekida suradnju s njim na popularnoj videoigri nakon 16 verzija.

Na ovogodišnjoj je listi identična trijada sportašica kao i prošle godine. Maria Sharapova se smjestila na 34. mjesto sa zaradom od 24.4 milijuna dolara. Na njezine prihode značajno je utjecala Nikeova prodaja njezine linije cipela Cole Haan, pobjeda na French Openu te sponzorski ugovor s Avonom.

Druge dvije sportašice na listi također su tenisačice. Kineskinja Li Na na 41. je mjestu ljestvice sa zarađenih 23,6 milijuna dolara, a prati je Serena Williams na 55. mjestu s 22 milijuna dolara godišnje zarade.

Fotogaleriju najplaćenijih sportaša možete pogledati OVDJE.

19. travanj 2024 19:49