Svijet
StoryEditor

U strahu od izlaska iz eurozone, Grci masovno ulažu u bitcoin

17. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Vrijednost Bitcoina je u utorak narasla za čak sedam posto, što znači da raste već 18 mjeseci. Čini se kako ta virtualna valuta rast može zahvaliti zabrinutosti oko izlaska Grčke.

Grčka bi do kraja mjeseca Međunarodnom monetarnom fondu trebala isplatiti 1,6 milijuna dolara, što će biti nemoguće bez otključavanja paketa financijske pomoći od strane kreditora. Međutim, odnosi između kreditora i grčke vlade se zaoštravaju.

Bitcoin je virtualna valuta nastala prije šest godina. Iza nje ne stoje niti vlade niti središnje banke, a vrijednost valute ovisi isključivo o ponudi i potražnji. U posljednje vrijeme povjerenje ulagača raste zbog činjenice da se vrijednost stabilizirala, što ranije nije bio slučaj.

Joshua Scigala je suosnivač tvrtke Vaultoro.com, koja pruža usluge zamjene bitcoina u zlato i obrnuto. On tvrdi kako su Grci počeli kupovati bitcoin u trenutku kada su počeli gubiti povjerenje u vladajuće strukture.

- Neki ljudi su odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Ne čekaju da vlada pripremi plan izlaska iz eurozone, već sami povlače poteze. Grci su zabrinuti za opstanak svojih obitelji, za svoju imovinu, boje se da će njihov novac ostati zaključan u bankama. Stoga pribjegavaju valutama kao što su bitcoin ili zlato – objašnjava Scigala te dodaje kako je u posljednja dva mjeseca broj vlasnika bitcoina u Grčkoj narastao za čak 124 posto.

Bitcoin je u utorak postigao vrijednost od 252,05 dolara, najviše u posljednja dva mjeseca, a onda se stabilizirao na vrijednosti od 245.21 dolara. Neki tvrde kako bi bitcoin mogao postati paralelna valuta o kojoj se u posljednje vrijeme priča.

04. svibanj 2024 12:01