Svijet
StoryEditor

Ulagače nisu pokolebali podaci o slabom rastu zaposlenosti

08. Rujan 2012.

Na Wall Streetu se u petak S&P 500 indeks stabilizirao na najvišim razinama u četiri godine jer razočaravajući podaci o zaposlenosti u SAD-u nisu izazvali pad cijena dionica, nego samo potaknuli nadu da će Fed uskoro olabaviti monetarnu politiku.

Dow Jones indeks ojačao je 14 bodova, ili 0,11 posto, na 13.306 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 1.437 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 3.136 bodova. Jučer je objavljeno da je u SAD-u u kolovozu otvoreno samo 96.000 radnih mjesta, znatno manje od očekivanih 125.000. Premda je stopa nezaposlenosti pala s 8,3 na 8,1 posto, slab rast zaposlenosti pokazuje da se tržište rada i dalje sporo oporavlja. No, ti razočaravajući podaci nisu pokolebali ulagače, samo su potaknuli nadu da bi čelnici američke središnje banke Fed na sjednici idućega tjedna mogli pokrenuti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

- Nema načina da bi se uljepšale ove razočaravajuće brojke s tržišta rada koje pokazuju da je rast gospodarstva anemičan, što povećava pritisak na Fed. I dalje mislim da ima prostora za rast cijena dionica, no ulagači će zasigurno biti razočarani ako ne dobijemo usmjerenje od Feda - kaže Joseph Tanious, strateg u fondu J.P. Morgan Funds.Nada u intervencije središnjih banaka, posebice Feda i Europske središnje banke, već mjesecima potiče rast cijena dionica, pa je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu od siječnja 2008. godine, dok je Nasdaq najviši u 12 godina.

No, Fed dosad nije ispunio očekivanja jer dio čelnika središnje banke ne podržava ideju o daljnjem labavljenu monetarne politike, s obzirom da američko gospodarstvo sporo, ali ipak raste. S druge strane, ECB je ispunila očekivanja, prihvativši u četvrtak plan kupnje obveznica prezaduženih članica eurozone kako bi im smanjila cijenu zaduživanja i tako pomogla pri izlasku iz dužničke krize.- To je vrlo snažan i nekonvencionalan potez ECB-a i čini se da je više utjecao na tržišta od podataka o zaposlenosti u SAD-u, što pokazuje koliko smo pod utjecajem zbivanja u Europi - kaže Marco Priani, predsjednik tvrtke Advisory Research.Pozitivno je jučer na tržište utjecala i vijest da su kineske vlasti odobrile 60 infrastrukturnih projekata, vrijednih 157 milijardi dolara, kako bi se ubrzao rast tamošnjeg gospodarstva.

Zahvaljujući tome, jučer su dionice u rudarskom sektoru bile među najvećim dobitnicama. Znatno su porasli i energetski te financijski sektor, koji su također vrlo osjetljivi na kretanja u gospodarstvu. Među najvećim je gubitnicama, s padom od 3,6 posto, bila dionica Intela, nakon što je taj najveći svjetski proizvođač čipova smanjio procjenu prihoda u tekućem tromjesečju i cijeloj ovoj godini zbog pada potražnje za osobnim računalima.U cijelom ovom tjednu Dow Jones ojačao je 1,6 posto, dok je S&P 500 skočio 2,2, a Nasdaq indeks 2,3 posto, što je njihov najveći tjedni skok od lipnja.I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,30 posto, na 5.794 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 7.214 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 3.519 bodova.

30. travanj 2024 14:42