Svijet
StoryEditor

Veliki investitori u Turskoj moći će dobiti državljanstvo

13. Siječanj 2017.

Turska će omogućiti državljanstvo onima koji će investirati u Turskoj ili se odluče tamo kupiti vrijednu nekretninu, objavila je turska vlada u službenom glasilu, u sklopu nastojanja da podupre posrnulo gospodarstvo.

Putovnice će moći dobiti stranci koji kupe nekretninu u Turskoj u vrijednosti najmanje milijun američkih dolara, ulože najmanje dva milijuna, ili na račun u banci polože barem tri milijuna dolara, navodi se u četvrtak u službenom glasilu vlade u Ankari.

Takve najave iz turske vlade vremenski su se podudarile s teškoćama koje pritišću zemlju zbog značajnog slabljenja domaće valute lire koja je, po tumačenju analitičara, na udaru zbog ‘otrovne‘ kombinacije političkih i sigurnosnih neizvjesnosti i gospodarskih teškoća.

>>>Strani investitori u prvom polugodištu u Hrvatsku uložili 500 milijuna eura

Sličan potez učinio je još prošli tjedan turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručivši da će kvalificiranim sirijskim i iračkim izbjeglicama koji trenutno rade na crno omogućiti dobivanje državljanstva ako prođu sigurnosne provjere.

Europska unija pozvala je Tursku da izbjeglicama iz Sirije prije svega olakša pronalaženje posla u njihovoj zemlji, što bi teoretski moglo umanjiti vjerojatnost njihova dolaska u Europu.

Riječ je o ključnom zahtjevu u dugotrajnom procesu pregovora o turskom članstvu u EU budući da se Unija bori s najvećom migrantskom krizom od Drugog svjetskog rasta.

Krajem 2015. godine između Bruxellesa i Ankare sklopljen je sporazum prema kojem su čelnici zemalja Unije obećali tri milijarde eura pomoći za sirijske izbjeglice na teritoriju Turske dok se Ankara zauzvrat obvezala da će zauzdati priljev migranata u Europu, podsjeća AFP.

18. travanj 2024 17:36