Svijet
StoryEditor

Wall Street već 14 godina nije vidio ovakav prvi kvartal

31. Ožujak 2012.

Na Wall Streetu je u petak najbolje prvo tromjesečje u posljednjih 14 godina završeno usponom cijena dionica, zahvaljujući podacima o rastu potrošnje i raspoloženja potrošača u SAD-u. Dow Jones ojačao je 66 bodova, ili 0,50 posto, na 13.212 bodova, a S&P 500 indeks 0,37 posto, na 1.408 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,12 posto, na 3.091 bod.

Premda su u veljači osobni dohoci u SAD-u porasli skromnih 0,2 posto, potrošnja kućanstava ojačala je 0,8 posto, najviše u posljednjih sedam mjeseci. Jučer je objavljeno i da je indeks raspoloženja potrošača, kojega sastavljaju Reuters i Sveučilište u Michiganu, u ožujku porastao sa 75,3 na 76,2 boda, najvišu razinu u godinu dana.

Zahvaljujući rastu potrošnje i raspoloženja potrošača američki bruto domaći proizvod mogao bi u prvom tromjesečju ipak porasti više nego što se mislilo. Analitičari Goldman Sachsa povećali su jučer procjenu rasta BDP-a u prvom kvartalu s 2 na 2,3 posto. To bi, doduše, bio manji rast gospodarstva nego u prethodnom kvartalu, kada je ojačao 3 posto, no ipak vrlo solidan, kažu analitičari.Zbog toga su ulagači zanemarili slabije nego što se očekivalo izvješće Instituta za menadžere nabave iz Chicaga. Njegov indeks industrijske aktivnosti u toj regiji skliznuo je sa 64 na 62,2 boda. Zajedno s rješavanjem grčkih dužničkih problema, nada u jačanje američkog gospodarstva temeljni je razlog snažnog rasta cijena dionica u prvom tromjesečju.

S&P 500 indeks skočio je od početka godine 12 posto, pa je ovo njegov najbolji prvi kvartal još od 1998. godine. Ujedno, ovo je najveći kvartalni rast tog indeksa od trećeg tromjesečja 2009. godine. Od 10 sektora S&P indeksa najviše su u proteklom tromjesečju, 22 posto, porasle cijene dionica u financijskom sektoru. S rastom od 21 posto slijedi tehnološki sektor, dok su jedino u uslužnom sektoru cijene dionica u proteklom kvartalu pale, za 3 posto.No, postavlja se pitanje može li se uspon cijena nastaviti, s obzirom da je S&P 500 indeks dosegnuo najviše razine u četiri godine i već u prvom kvartalu porastao više nego što su mnogi analitičari očekivali u cijeloj ovoj godini. U prosjeku su očekivali rast S&P 500 indeksa od oko 8 posto.

I dok dio analitičara očekuje daljnji rast cijena dionica, premda sporiji nego u prvom kvartalu, drugi očekuju korekciju na niže. Jasniji odgovor na to pitanje dat će sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u drugom tjednu travnja. Tada će se vidjeti koliko su usporavanje rasta kineskog i američkog gospodarstva te recesija u eurozoni utjecali na poslovanje kompanija.I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,46 posto, na 5.768 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,04 posto, na 6.946 bodova, a pariški CAC 1,26 posto, na 3.423 boda.

28. travanj 2024 23:56