Svijet
StoryEditor

Wall Streetu nije ni Facebook pomogao

19. Svibanj 2012.

Smanjenje rejtinga Grčkoj i španjolskim bankama ojačalo je strahovanja od produbljivanja dužničke krize, pa su u petak cijene dionica na Wall Streetu pale šesti dan zaredom, a ulagače nije oraspoložio ni dugo očekivani burzovni debi Facebooka.

Dow Jones indeks skliznuo je 73 boda, ili 0,59 posto, na 12.369 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,74 posto, na 1.295 bodova, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na 2.778 bodova. Pad S&P 500 indeksa ispod psihološki važne razine od 1.300 bodova po prvi puta od polovice siječnja posljedica je strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni. Agencija Moody‘s snizila je jučer rejtinge 16 španjolskih banaka, navodeći kao razlog goleme gubitke na državnim dugovima. To je novi udarac španjolskom financijskom sustavu, nakon nedavne vijesti da su Španjolci u tjedan dana povukli iz banaka više od milijardu eura.

Zbog toga su prinosi na španjolske 10-godišnje državne obveznice ponovno premašili zabrinjavajuću razinu od 6 posto. Fitch je, pak, snizio kreditni rejting Grčke na najnižu moguću razinu za zemlju koja nije bankrotirala. Ta je agencija poručila da je izlazak Atene iz eurozone moguć, ako se na izborima idućega mjeseca ne promjene politički trendovi. Prema anketama, na tim bi izborima najviše glasova dobile stranke koje se protive mjerama štednje koje je bivša vlada dogovorila s Europskom unijom i MMF-om.- Situacija u Grčkoj nije dobra, a mislim da će biti i gora prije nego što bude bolja. Vjerojatno će tako biti i u Španjolskoj. Unatoč pozornosti koju je privukla inicijalna javna ponuda dionica Facebooka, tržište se ipak nije othrvalo nesigurnosti zbog europske dužničke krize -  kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki ICAP Equities.

A dugo očekivani tržišni debi dionica Facebooka nije prošao tako spektakularno kao što se očekivalo. Prvo je trgovanje bilo odgođeno zbog greške u Nasdaqovom sustavu, pa ulagači nisu znali jesu li njihovi nalozi za kupnju ili prodaju provedeni. Kada je trgovanje normalizirano, cijena dionice te društvene mreže skočila je više od 10 posto, no do kraja trgovanja ti su dobici splasnuli. Dionica Facebooka trgovanje je završila s dobitkom od 0,6 posto, na 38,23 dolara. Ipak, ta je dionica bila među rijetkim dobitnicama, s obzirom da su jučer cijene pale u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa.Najviše su, 1,1 posto, pale cijene u financijskom sektoru, što pokazuje da se ulagači zbog nesigurnosti povlače iz rizičnijih investicija.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje i iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 8,8 milijardi dionica, dok u ovoj godini prosječan dnevni obujam iznosi 6,8 milijardi.U cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks pao je 3,5 posto, dok je S&P 500 potonuo 4,3, a Nasdaq indeks 5,3 posto. Za S&P 500 indeks to je najveći tjedni pad od studenoga prošle godine. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,33 posto, na 5.267 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,60 posto, na 6.271 bod, a pariški CAC 0,13 posto, na 3.008 bodova.

19. svibanj 2024 23:37