Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Wall Street prošloga tjedna porastao, tehnološki sektor među najvećim dobitnicima

05. Svibanj 2024.
Bull market, Wall Street 

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, dok se na europskim burzama trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,2 posto, na 38.675 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,55 posto, na 5.127 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 16.156 bodova.

Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer je većina kompanija iz tog sektora ostvarila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Primjerice, samo u petak cijena dionice Applea skočila je šest posto. Doduše, i prihodi i zarada tog tehnološkog diva pali su u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no bili su veći nego što su analitičari procjenjivali.

Uz to, Apple je najavio program otkupa vlastitih dionica na tržištu u vrijednosti od rekordnih 110 milijardi dolara.

I većina ostalih kompanija izvijestila je o većoj zaradi nego što se očekivalo.

Dosad je oko 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima, pri čemu ih je 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle više od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se prije mjesec dana očekivao rast zarada za 5,1 posto.

Pozitivno su na tržište utjecale i poruke iz američke središnje banke. U srijedu su, naime, čelnici Feda odlučili ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto jer, kako su poručili u priopćenju, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

No, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da daljnje povećanje kamata nije izgledno, što je ohrabrilo ulagače koji su se zbog povišene inflacije plašili takva poteza.

A što se smanjenja kamata tiče, sve je manje vjerojatno da će se Fed na tako nešto odlučiti prije jeseni.

Od početka godine burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno su porasli na temelju očekivanja da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, kako je postalo jasno da su to preoptimistična očekivanja, u travnju su indeksi znatno pali, nakon pet mjeseci rasta.

A na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo opreznije nego na Wall Streetu. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 8.213 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,9 posto, na 18.001 bod, a pariški CAC 1,6 posto, na 7.957 bodova.

20. lipanj 2024 00:36