Svijet
StoryEditor

Životni vijek se u cijelom svijetu produljio za šest godina

19. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Global Burden of Disease Study, koja je provedena na uzorku od 188 zemalja u razdoblju od 1990. do 2013., potvrdila je kako očekivani životni vijek danas iznosi 71,5 godina.

- Napredak u borbi protiv raznih bolesti je dobar, ponekad i nevjerojatan, međutim, moramo i možemo postići još bolje rezultate. – izjavio je autor studije Christopher Murray.

Studija je pokazala smanjenje stope smrtnosti od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti u bogatim državama te manje stope smrtnosti od tuberkuloze i malarije u siromašnijim zemljama.

Jedina iznimka je subsaharska Afrika gdje se, kao posljedica HIV/AIDS-a, očekivani životni vijek smanjio za pet godina. Zemlje koje su pokazale najveći napredak na polju životnog vijeka su Nepal, Ruanda, Etiopija, Nigerija, Maldivi, Istočni Timor te Iran, gdje stanovništvo danas živi čak 12 godina dulje.

Unatoč drastičnom padu stope smrtnosti djece u posljednje 23 godine, malarija, dišne infekcije i dijareja su i dalje među pet najčešćih uzroka smrti djece mlađe od pet godina. Te bolesti su, tvrdi studija, u tom razdoblju ubile dva milijuna djece.

28. travanj 2024 02:27