Aktualno
StoryEditor

Crvi, tvrdokrilci i zrikavci polako se probijaju do europskih stolova

20. Veljača 2018.

Ako se pitate kakva vas prehrambena budućnost čeka, mogla bi vas iznenaditi informacija da će se insekti sve više konzumirati u zapadnom svijetu, pokazala je konferencija prehrambene industrije nedavno održana u Njemačkoj.

Ukratko, crvi, tvrdokrilci i zrikavci, koji su ravnopravni sastojci jelovnika u državama Azije, polako se probijaju i do europskih stolova.

>>>Finski pekari lansirali kruh od zrikavaca

Neki se proizvođači nadaju da će ih lakše uvesti u prehranu kroz znanost o hrani. Na Međunarodnom zelenom tjednu u Njemačkoj bio je ponuđen burger od ličinki brašnara (Alphitobius Diaperinus) i svi su ga posjetitelji željeli kušati.

Međutim, jela kao što su skakavci na žaru ili prženi crvi još se uvijek smatraju jelom koje konzumiraju sudionici emisija o preživljavanju u prirodi i trebat će proteći dosta vremena da postanu uobičajen hrskavi prilog salati.

>>>Švicarski trgovački lanac kreće s prodajom hrane od crva

Prema nedavnom provedenom istraživanju u Njemačkoj, svaka sedma osoba može sebe zamisliti da konzumira insekte. No kada je trebalo zaokružiti odgovor "da sigurno" ili samo "da", to je učinilo samo 14 posto ispitanika.

18. travanj 2024 16:20