Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

26. Svibanj 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 26. svibnja:

ZAGREB - Povodom obilježavanja 26. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" održat će se svečanost imenovanja dvorana imenima gardijskih brigada (predstavnici medija trebaju doći najkasnije do 12,40 sati, ulaz za pješake je iz Ilice 256 b, a ulaz za vozila je iz ulice Črnomerec bb). U okviru programa održat će se i generalna proba ceremonije velike smjena straže te svečana akademija na kojoj će biti uručena odlikovanja umirovljenim zapovjednicima, te pohvale i nagrade pripadnicima Oružanih snaga RH.

ZAGREB - Svečano obilježavanje Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva i desetu obljetnicu članstva Hrvatske u Eurotransplantu, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa. U tih deset godina hrvatski nacionalni transplantacijski program postao je najuspješniji prema broju darovanih i presađenih organa, ne samo u Eurotransplantu, nego i na svjetskoj razini. (11 sati, Preporodna dvorana HAZU-a Opatička 18). Na svečanost će sudjelovati uzvanici iz Eurotransplanta i vodeći stručnjaci na području transplantacijske medicine, predstavnici udruga pacijenata i drugi uzvanici. Izjave za medije predviđene su u 12 sati. Program za javnost „Umijeće darivanja“ s ciljem senzibiliziranja i razvijanja kulture darivanja održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića. Ministar zdravstva Milan Kujundžić će u 13,30 sati posjetiti info pult Ministarstva zdravstva (ugao Bakačeve ulice i Trga bana J. Jelačića) gdje će mu se pridružiti i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

ZAGREB - Konferencija za novinare SDP-a na temu kurikularne reforme na kojoj će bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak govoriti o načinu izbora članova Posebnog stručnog povjerenstva, daljnjoj provedbi kurikularne reforme te obrazovnoj strategiji SDP-a i lokalnoj reformi obrazovanja koja će se, kako najavljuju, primijeniti u svim gradovima i županijama u kojima SDP bude na vlasti (10,30 sati, prostorije SDP-a, Trg Drage Iblera 9).

ZAGREB - Konferencija za novinare Zelene liste, Stranke međugeneracijske solidarnosti i Narodne stranke - Reformista (10,30 sati, ulaz u Gradsku upravu, Trg Stjepana Radića 1). Na konferenciji će govoriti predsjednica Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske Višnja Fortuna, predsjednik Zelene liste Nenad Matić i član Predsjedništva Reformisti narodna stranka Robert Hirc.

ZAGREB - Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić otvorit će Forum promocije strukovnog obrazovanja čija je središnja tema promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja  (9,30 sati, Multimedijalna dvorana Ministarstva znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38). Na Forumu će biti istaknuti primjeri dobre prakse, sudjelovat će i ravnatelji srednjih strukovnih škola koji će govoriti o vlastitim iskustvima, napretku, ciljevima i izazovima s kojima se susreću. Forumu će prisustvovati ključni dionici sustava strukovnog obrazovanja koji će predstaviti svoje aktivnosti s ciljem promocije strukovnog obrazovanja te buduće planove na tom području. Planirano je i predstavljanje aktivnosti unaprjeđenja strukovnog obrazovanja koje će Ministarstvo u suradnji s dionicima strukovnog obrazovanja provoditi u nadolazećem razdoblju. Na Forumu će biti predstavljena i dva međunarodna projekta u kojima sudjeluje Ministarstvo znanosti i obrazovanja – CEDEFOP Thematic Country Review on Apprenticeship in Croatia te Modernisation of Vocational Education and Training Programmes u sklopu Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje. Ministar obrazovanja sastat će se s Jamesom Callejom, ravnateljem Europskoga centra za razvoj strukovnog obrazovanja (CEDEFOP) koji kao agencija Europske unije pomaže Europskoj komisiji, ali i državama članicama EUe te socijalnim partnerima u razvoju odgovarajućih politika strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

ZAGREB - Konferencija za novinare povodom potpisivanja Ugovora o suradnji Instituta Ruđer Bošković, znanstvenog laboratorija Genos i Specijalne bolnice Sveta Katarina (11 sati, Institut Ruđer Bošković, Bijenička 54, dvorana III). Potpisivanjem ugovora omogućit će se ostvarenje ciljeva personalizirane medicine u svrhu individualiziranog pristupa dijagnostici i liječenju. Strateško partnerstvo institucija realizirat će se u zajedničkim istraživanjima u području molekularne dijagnostike i personalizirane medicine te komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja. Na konferenciji će sudjelovati ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić, predsjednik Uprave Genosa Gordan Lauc i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice "Sveta Katarina" Dragan Primorac.

 

29. travanj 2024 07:41