Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Osma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

16. Travanj 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 16. travnja:

ZAGREB - Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora će na konferenciji za novinare predstaviti rezultate godišnjeg istraživanja o ekonomskoj situaciji i investicijskoj klimi u Hrvatskoj, u kojemu je sudjelovalo 150 tvrtki. Po prvi put provedeno je i istraživanje na temu digitalizacije, tj. utvrđivanja stupnja digitalizacije u hrvatskim tvrtkama te će biti predstavljeni i rezultati tog istraživanja (11,45 sati, Strojarska cesta 22/11).

ZAGREB - Konferencija "Ulaganje u održivost" u organizaciji Deloittea, Hrvatske udruge poslodavaca i Global Compact Mreže Hrvatska. Teme su najnoviji trendovi ulaganja, koristi nefinancijskog izvještavanja i dostupna sredstva za financiranje projekata koji se naslanjaju na zaštitu okoliša, izvore obnovljive energije, energetsku učinkovitost i održivi razvoj. U sklopu konferencije bit će dodijeljene i Green Frog nagrade za najbolje nefinancijsko izvješće domaćim i srednjoeuropskim trgovačkim društvima (9,30 sati, HUP, Radnička 52/1).

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Kriza u Hrvatskoj" Željka Rohatinskog, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke. Kako je najavljeno, uz autora, o knjizi će govoriti Marijana Ivanov, Drago Jakovčević i Ante Žigman (12,00 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

NOVA GRADIŠKA - Osma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Novoj Gradiški, a predsjedat će joj predsjednik Vlade Andrej Plenković (12 sati, svečana dvorana "Kruna", Ulica Alojzija Stepinca 11). Uvodno će se obratiti predsjednik Vlade Plenković, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, a potom će potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i glavna koordinatorica Savjeta Gabrijela Žalac predstaviti dosadašnje rezultate Projekta Slavonija. O aktiviranju državne imovine na području pet slavonskih županija govorit će ministar državne imovine Goran Marić, nakon čega će predstavnik Svjetske banke predstaviti izvješće na temu Strateške dijagnoze Slavonije, Baranje i Srijema i preporuke za rast i zapošljavanje s naglaskom na IKT sektor. Na sjednici će biti i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar turizma Gari Cappelli te ostali članovi Savjeta. Po završetku 8. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, u 14,30 sati, bit će potpisani i uručeni ugovori za područje Slavonije, Baranje i Srijema, nakon čega su predviđene izjave za medije. Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru i Pakracu.

SLAVONSKI BROD - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će u Slavonskom Brodu na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije (10 sati, Glazbena škola Slavonski Brod, Vukovarska 1). Po dolasku u Slavonski Brod, predsjednik Vlade položit će vijenac ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima (9,45 sati, Trg Stjepana Miletića). Uz predsjednika Vlade bit će ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar turizma Gari Cappelli.

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će XV. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike (15 sati, Ured Predsjednice, Pantovčak 241. Fotografi i snimatelji mogu snimiti početak sastanka nakon kojeg će biti objavljeno priopćenje).

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će svečanoj akademiji 20. godišnjice djelovanja inženjerskih komora (Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatska komora inženjera strojarstva, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije). Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice (12 sati, City Plaza Zagreb, Slavonska avenija 6).

ZAGREB - Uoči predstojeće, nove plenarne sjednice Hrvatskoga sabora predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao je 25. sjednicu Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika (11 sati, dvorana Ante Starčevića Hrvatskoga sabora, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Konferenciju "Sigurnost cestovnog prometa" - Prevencija i nadzor u funkciji smanjenja prometnih nesreća, organizira Jutarnji list (od 10 do 13,30 sati u hotelu Esplanade Zagreb, Mihanovićeva 1). Ovogodišnja konferencija održava se nakon što je Vlada RH usvojila izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Iako su u fokusu javnosti znatno povećane novčane kazne i represivne mjere, MUP ističe kako je represija u funkciji prevencije i sigurnosti velike većine sudionika prometa, usmjerena prije svega na one koji učestalo i drastično krše prometne propise i ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Iako se i kaznama može utjecati na ponašanje svih sudionika u prometu, prvenstveni cilj i ovogodišnje konferencije je senzibilizirati javnost na važnost sigurnosti prometa na cestama i raspraviti što se može učiniti na poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa. Konferencija će okupiti najkompetentnije osobe iz struke koje će raspravljati o toj temi kao i brojne sudionike iz hrvatskih gospodarskih i političkih institucija. Govornici će među ostalima biti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

ZAGREB - L‘Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture svečano će dodijeliti stipendije Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" za 2019. godinu. Već trinaestu godinu zaredom Izborno povjerenstvo programa, sastavljeno od vrhunskih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, nagrađuje četiri perspektivne mlade znanstvenice koje svojim radom doprinose znanosti i društvu. Nacionalnim programom stipendiranja "Za žene u znanosti", zaključno s 2019. godinom, nagrađeno je 50 izvanrednih mladih znanstvenica na pragu stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Svečanom dodjelom stipendija želi se promovirati njihov ustrajan i plodonosan rad te izvanredni doprinosi u stvaranju društva znanja. Trinaestu svečanu dodjelu stipendija svojom će prisutnošću uveličati partneri programa, visoki dužnosnici, uvaženi akademici, profesori i gosti, među kojima i, kako se najavljuje, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, izaslanik ministrice kulture, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier, predsjednik Izbornog povjerenstva programa "Za žene u znanosti"  akademik Zvonko Kusić i generalna direktorica L‘Oreala Adria Brigitte Streller (18 sati, Preporodna dvorana Narodnoga doma HAZU, Opatička 18).

ZAGREB - Prosvjed pod nazivom "Čaša se prelila - Ne uništavajte Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO)" održat će se od 11,35 do 12 sati ispred zgrade Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Zagrebu (Tvrtkova 5). Na prosvjednom skupu govorit će predstavnici Radničkog sindikata HZMO, a organiziraju ga zbog, kako kažu, sve manjeg broja radnika u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje na provedbenim poslovima, pa će se dogoditi da korisnici njihovih usluga neće dobiti pravovremenu i kvalitetnu uslugu. Također kažu da su "zbog zapošljavanja i napredovanja podobnih, a ne sposobnih, međuljudski odnosi dosegnuli najnižu razinu u posljednjih 40 godina. Satnica rada u Zavodu za SSS manja je od satnice studenta koji radi preko student servisa. Nikada nitko u Zavodu nije odgovarao zbog nesposobnosti organiziranja poslovnih procesa".

28. travanj 2024 15:54