Aktualno
StoryEditor

HGK podržava liberalizaciju taksi tržišta

08. Ožujak 2018.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u srijedu je priopćila da podržava donošenje novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji će doprinijeti ukidanju određenih administrativnih barijera, a u kojemu se najveće promjene očekuju u djelatnosti taksi prijevoza gdje se uvodi veća liberalizacija tržišta.

"HGK podržava donošenje novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji će doprinijeti ukidanju određenih administrativnih barijera, boljem uređenju tržišta te stvoriti pretpostavke za daljnja ulaganja u djelatnosti javnog cestovnog prijevoza putnika i tereta u Hrvatskoj", navode iz HGK.

>>>Autotaksisti zbog Ubera kazneno prijavili ministra Butkovića; Ministarstvo: To je pritisak

Kako ocjenjuju, sve će to doprinijeti većem zapošljavanju i donijeti korist cjelokupnom gospodarstvu.

Iz Komore ističu kako se najveće promjene u odnosu na postojeću regulativu očekuju u djelatnosti taksi prijevoza, "u smislu da se uvodi veća liberalizacija tržišta, odnosno lakši pristup u tu djelatnost".

U primjeni postojećeg zakona uočene su određene manjkavosti koje je bilo potrebno riješiti, a na koje su ukazivala i strukovna udruženja cestovnog putničkog prijevoza, cestovnog teretnog prijevoza i davatelja taksi usluga HGK, a iz Komore napominju i da su ta komorska udruženja aktivno sudjelovala u pripremi nacrta prijedloga novog zakona.

>>>Butković: legaliziramo Uber; Taksisti: nacrt je pod utjecajem određenih lobista i vodi u anarhiju

Prilagodba zakonskog okvira o cestovnom prijevozu proizašla je iz potrebe za boljim uređenjem pristupa na prijevozno tržište javnog prijevoza tereta i putnika, uređenjem sustava licenciranja prijevoznika, stručnog osposobljavanja vozača i raspodjele dozvola u međunarodnom teretnom prometu. Novi zakon također uređuje područja ugovornih odnosa u cestovnom prijevozu, stupnjevanje prekršajnih odredbi i propisivanje visine kazni u odnosu na težinu prekršaja, te regulira obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika na svim razinama (lokalnim, županijskim i međužupanijskim), navode iz HGK.

>>>Taksisti: Brzi rast segmenta korporativnog prijevoza

Novi zakonodavni okvir predviđa i reguliranje novih oblika prijevoza te uređenje integriranog prijevoza, čije bi se reguliranje povjerilo jedinicama lokalne i regionalne uprave s ciljem stvaranja održive prijevozne ponude na područjima na kojima ne postoji dostatan tržišni interes privatnog cestovnog sektora, zaključuje se u priopćenju HGK.

Iz Komore su priopćenjem u kojem podupiru donošenje novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu reagirali dan nakon što su u Splitu udruge taksista objavile da su protiv ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i šest njegovih suradnika podnijeli prijavu Državnom odvjetništvu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer se "već dvije godine ne zabranjuje ilegalni rad Ubera u Hrvatskoj", dok su iz Ministarstva taj potez ocijenili pritiskom kako bi se utjecalo na donošenje novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

>>>Uber očekuje komercijalizaciju ‘letećih taksija’ kroz nekoliko godina

Splitska odvjetnica Doris Košta, koja zastupa autotaksiste, u utorak je na konferenciji za novinare izvijestila da je prijave protiv ministra Butkovića i njegovih suradnika podnijelo 1500 članova Radio Taksija Zagreba, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza - Radio Taksi Split i Udruge VG Taxi.

Prijave se temelje na činjenici da prema nacionalnom zakonodavstvu i Ustavu RH-a ministar i njegovi suradnici, svatko prema svojim ovlastima, nisu spriječili obavljanje neregistrirane djelatnosti, što nisu osigurali jednake uvjete za sve pružatelje usluga autotaksi prijevoza i nisu provodili aktualni Zakon čime su nanijeli veliku štetu domaćim, legalnim autotaksi prijevoznicima.

>>>Taksisti kreću u ofenzivu, pripremaju tisuće kaznenih prijava protiv Ubera

Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, kazao je da je, nakon informacije da je prijedlog novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu upućen u hitnu proceduru, bez završetka javne rasprave, sada jasno da se pogoduje interesima strane tvrtke.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture su, pak, jučer reagirali priopćenjem u kojem su naveli da još uvijek nisu uputili Vladi na donošenje nacrt prijedloga zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

>>>Plenković: Uber posluje nezakonito

"U tijeku je postupak prikupljanja mišljenja ostalih tijela državne uprave čiji će se komentari, također, morati analizirati. Također, kako je predviđeno zakonskom procedurom, izvješće o provedenom javnom savjetovanju bit će objavljeno i dostavljeno, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena", naveli su iz Ministarstva.

Također smatraju da sve rečeno na jučerašnjoj konferenciji udruženja taksista treba promatrati u kontekstu pritisaka koji se rade ne bi li se, i na taj način, utjecalo na donošenje novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

"Kao što smo i ranije isticali, prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu trebao bi omogućiti liberalizaciju taksi tržišta i građanima omogućiti dostupniji i jeftiniji taksi prijevoz te konačno pružiti zakonsko rješenje koje će moći odgovoriti na potrebe suvremenog tržišta i stoljeća u kojem živimo", poručili su iz Ministarstva prometa.

27. travanj 2024 15:42