Aktualno
StoryEditor

Kinezi izbacili prvi savitljivi mobitel

08. Studeni 2018.

Prvi savitljivi mobitel je ugledao svjetlo tržišta, a nije riječ o još jednom Samsung Galaxyju. Dok su se u Samsungu posljednjih dana igrali teaserima za novi Galaxy i golicali maštu svim ljubiteljima pametnih telefona, kineska tvrtka Royole izbacila je svoj savitljivi FlexPai te je tako za dlaku prestigla korejskog tehnološkog giganta, prenosi Mashable. Naime, Kinezi su bili dva dana brži s obzirom da je svoje savitljivo čudo Samsung predstavio u četvrtak.

Trenutno je moguće naručiti FlexPai sa 128 GB memorije za 1318 dolara ili nešto skuplju opciju s 256 GB za 1469 dolara.

Svojim zanimljivim izgledom pobudio je znatiželju diljem svijeta, ali problem nastaje kod softwarea koji još nije dosegao razinu na kojoj bi trebao biti, a dok se to ne dogodi, ostaje pitanje koliko je ovakav telefon zaista potreban ikome?

>>>Pametni telefoni negativno utječu na okoliš

Predsjednik tvrtke Royole Bill Liu rekao je kako je tvrtka provela više od šest godina usavršavajući svoju fleksibilnu tehnologiju ekrana kako bi sve potrebne komponente funkcionirale kao pametni telefon.

Kada nije savijen ili preklopljen, FlexPai ima 7,8 inčni zaslon, dok preklopljen postaje bliži normalnoj veličini pametnih telefona, iako je i tada znatno širi od većine mobilnih telefona. Također, ovaj fleksibilni telefon se ne preklapa u cijelosti zbog „zgloba“ pa se držanje čini pomalo nezgodnim.

Zaslon telefona napravljen je od plastike, za koju iz tvrtke Royole tvrde da je mnogo čvršća i otpornija na ogrebotine od staklenih ekrana, dok je stražnja strana također plastična, osim spomenutog zgloba koji je izgrađen od silikona.

>>>Samsung ulaže 22 milijarde dolara u umjetnu inteligenciju, automatizirana vozila i biološke lijekove

Presavijanje telefona iziskuje malo snage te nije ni približno elegantno kako su se otvarali, recimo stari mobilni telefoni. Što se tiče samog presavijanja, iz tvrtke tvrde kako zaslon može izdržati tu radnju 200 tisuća puta što bi trebalo pokriti trajanje telefona. U prijevodu, prije će vam „riknuti“ mobitel nego ekran – zaista umirujuće.

26. travanj 2024 00:30