Aktualno
StoryEditor

Ministar Horvat na Liderovoj konferenciji o izvozu: Državne investicije probudile BDP

02. Srpanj 2019.

Drugi kvartal će biti bolji od prvog, rekao je to ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak na otvaranju šeste konferencije o izvozu koja se u organizaciji poslovnog tjednika Lider održava u kongresnoj dvorani Forum Green Golda u Zagrebu.

BDP raste prvenstveno zbog snažnog državnog doprinosa u provedbi velikih investicijskih projekata, rekao je Horvat i podsjetio kako su neovisni ekonomski analitičari jesenas govorili da su se privatne investicije pokrenule, ali da nedostaju veliki državni infrastrukturni projekti.

- Upravo to se događa - provode se investicije vrijedne 20 milijardi kuna, a na projektima financiranima iz bespovratnih potpora bez zajmova, kredita i jamstava pokrenut je investicijski ciklus od 11 milijardi kuna. To je jedan od razloga zašto smo došli do rasta BDP-a od 3,9 posto - rekao je Horvat.

Dodao je da se polako pokazuju efekti korištenja EU fondova koji mijenjaju Hrvatsku, ne samo zbog toga što su oni pokretač velikih investicija, nego mijenjaju i strukturu uvoza jer se više uvozi tehnologija i softver.

Rekao je da je prije nekoliko dana bio kod poduzetnika Mate Rimca sa zadatkom kako pronaći izvor financiranja i omogućiti da u izvoznoj politici Hrvatske njegova proizvodnja sofisticiranih i kvalitetnih automobila da što veći doprinos.

- Želimo da tehnološki park u kojemu Rimac želi zaposliti dvije tisuće mladih perspektivnih inženjera, može ostati u Hrvatskoj i da ga ne uzme neka druga zemlja i osigura mu određene benefite nakon čega bi cijeli taj projekt, umjesto kod nas, mogao završiti u nekoj drugoj sredini - istaknuo je ministar.

Na konferenciji je prijavljeno 150 sudionika, a na njezinom otvaranju glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović podsjetio je da se i ona održava pod geslom ‘Pametni znaju čemu služi izvoz‘ napominjući da je rast izvoza najvažniji čimbenik rasta BDP-a, bez obzira što to u kratkom roku čini osobna potrošnja.

18. travanj 2024 21:27