Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo okoliša osiguralo 186,5 milijuna kuna za ekološku mrežu Natura 2000

24. Srpanj 2017.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić u ponedjeljak je u Nacionalnom parku Krka održao sastanak s ravnateljima svih osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj i s njima potpisao sporazume o suradnji na provedbi projekta "Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000", za koji je Ministarstvo osiguralo 186,5 milijuna kuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike priopćilo je kako su sporazume uz ministra potpisali ravnatelji nacionalnih parkova Krka, Kornati, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit, Brijuni i Mljet.

>>>Nova mobilna aplikacija turistima olakšava upoznavanje Plitvičkih jezera i Like

Za projekt "Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000" Ministarstvo je osiguralo 186,5 milijuna kuna. Od toga je 85 posto EU sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je preostalih 15 posto iznosa osigurano u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti.

>>>Što sve donosi nova energetska strategija čija je priprema u tijeku

Ministarstvu je na projektu partner Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a sporazumi o suradnji potpisat će se, osim s osam nacionalnih parkova, i s 11 parkova prirode, 23 županijske i lokalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja te Hrvatskim vodama. U okviru projekta će se izraditi planovi upravljanja Natura 2000 područjima.

Hrvatska je po bioraznolikosti u samom europskom vrhu, a pod europskom ekološkom mrežom Natura 2000 je gotovo trećina teritorija Hrvatske, odnosno 36 posto kopnenog teritorija i 16 posto obalnog mora. Dio Natura 2000 područja su i svih hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, stoji u priopćenju.

01. veljača 2023 00:33