Aktualno
StoryEditor

Pavić: Veće mirovine koštat će 35 do 40 milijardi kuna do 2040. godine

10. Srpanj 2018.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić saborsku raspravu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju iskoristio je u utorak kako bi objasnio ciljeve najavljene mirovinske reforme, istaknuvši kako deficit mirovinskog sustava godišnje iznosi 17 milijardi kuna i kako je cilj reforme da mirovine sadašnjih i budućih umirovljenika budu veće.

"Krenuli smo u reformu jer se prilagođavamo dinamici tržišta rada, gospodarskim prilikama i demografskim izazovima", istaknuo je Pavić.

>>> Nenad Bakić: Vaše mirovine zapravo nema

Prosječni staž umirovljenika u Hrvatskoj samo je 30 godina, samo 20 posto hrvatskih umirovljenika ima preko 40 godina radnog staža, mirovine su male i iznose 42 posto prosječne plaće, a godišnji deficit mirovinskog sustava je 17 milijardi kuna odnosno 17 milijardi kuna prikupimo manje nego što je potrebno za isplatu mirovina iz prvog stupa i  on će se s godinama povećavati, nabrojao je ministar obrazlažući razloge za mirovinsku reformu. Kazavši kako se reformom predlaže duži ostanak u svijetu rada i unapređenje sustava generacijske solidarnosti, Pavić je naglasio kako "nema nacionalizacije drugog mirovinskog stupa".

"Najbitnije je da ova Vlada želi veće mirovine za buduće umirovljenike", kazao je Pavić dodavši kako će to koštati 35 do 40 milijardi kuna do 2040. godine.

Oporba je njegovo izlaganje nazvala PR-om kojim pokušava obraniti neobranjivo i optužila ga da obmanjuje javnost.

"Iskoristili ste ovu govornicu za PR svoga prijedloga", kazao je ministru Mostov Tomislav Panenić koji smatra da više ljudi vjeruje Angeli Merkel i da će s par godina rada u Njemačkoj stvoriti bolju budućnost nego Vladi premijera Andreja Plenkovića i njemu osobno.

"Ovakvim izjavama ja mislim da samo vi potičete ljude na odlazak u Njemačku, mislim da nam to nije cilj", uzvratio mu je Pavić.

>>> Od ukidanja do jačanja drugog mirovinskog stupa

Da ministar brani neobranjivo smatra Željko Jovanović (SDP). "Pokušavate prodati jednu novu pljačku, pljačku vrijednu 90 milijardi kuna naših umirovljenika i istovremeno ucjenjujete hrvatske građane, hrvatske umirovljenike nudeći im da ćete im dati povećanje od 27 posto ukoliko se odreknu svega onog što su štedili cijeli svoj radni vijek", kazao je Jovanović.

Njegov stranački kolega Nenad Stazić optužio je pak ministra da obmanjuje javnost, a pridružio mu se i Nikola Grmoja (Most) koji je zbog upadica izgubio pravo na riječ.

"Vi nama pod reformom nudite zapravo poništenje te reforme. Vi sad mislite ‘čopiti‘ sve te novce iz II. stupa, staviti državi u džep i umirovljenicima tek uz taj uvjet povećati mirovinu od 27 posto", rekao je Stazić.

"Ono za što se mi borimo u ovoj Vladi je da 300 tisuća naših umirovljenika koji su primali minimalnu plaću do 85 posto prosječne ne bude imalo manje od minimalne mirovine. To je izazov s kojim smo se mi uhvatili, s kojim se niti jedna Vlada u zadnjih 16 godina nije htjela uhvatiti, koja je samo prebacivala", odgovorio je Pavić na kritike oporbe.

Sunčana Glavak (HDZ) naglasila je da je mirovinska reforma samo dio reformskih napora Vlade, podsjetivši i na reformu poreznog sustava, reformu pravosudnog sustava, reformu javne uprave, zdravstvenog sustava.

"Ono što je namjera Vlade i što svi zajedno moramo učiniti jest povećati standard naših umirovljenika a ono što je još važnije to je povećati kontrolu nad onima koji upravljaju sredstvima umirovljenika, odnosno sredstvima koje oni izdvajaju", kazala je.

19. svibanj 2022 13:03