Aktualno
StoryEditor

Povijesni proboj euroskeptika i krajnje desnice na izborima u Italiji

05. Ožujak 2018.

Povijesni proboj protestnih stranaka, euroskeptika i krajnje desnice, koji su dobili rekordno veliki broj glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Italiji, poremetio je tradicionalnu podjelu snaga i uveo zemlju u političku neizvjesnost.

"Prvi put u Europi, pobjeđuju antiestablišmentske snage", navodi se u uredničkom komentaru u dnevniku La Stampa. "Europska unija imat će lošu večer", komentirala je već u nedjelju navečer na Twitteru predsjednica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen.

>>>Talijani ‘mrze Renzija’

Nije se prevarila, kako se čini prema prvim djelomičnim rezultatima i procjenama talijanskih televizija. Koalicija koju čini Forza Italia Silvija Berlusconija, Liga i mala stranka Talijanska braća, sigurno dobiva približno 37 posto glasova, prema djelomičnim rezultatima s dvije trećine birališta.

No, unutar koalicije na čelu je Liga Mattea Salvinija, euroskeptična i protuimigrantska formacija, saveznica Marine Le Pen u Europi. I ako taj savez pobijedi u smislu mandata, što se činilo izvan dosega prema djelomičnim rezultatima, Matteo Salvini koji je obećao protjerati stotine tisuća "ilegalnih" imigranata, imao bi pravo zatražiti premijerski položaj.

Pokret pet zvijezda najjača stranka u Italiji

Antiestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) ostvaruje pak povijesni proboj postavši najjača stranka u Italiji s približno 32 posto, nakon pobjede Brexita u Velikoj Britaniji i Donalda Trumpa u SAD-u.

Sad će "svi morati razgovarati s nama", izjavio je zadovoljno jedan od njezinih čelnika Alessandro Di Battista, nakon kampanje usmjerene protiv korupcije i talijanske političke "kaste".

>>>Krajnja desnica posegnula za ukidanjem obveznog cijepljenja u izbornoj kampanji Italije

"Prvo Talijani, Stop invaziji", izborni plakati u sjedištu Lige u Milanu podsjetili su u nedjelju na velike teme 44-godišnjeg Alessandro Di Battistija tijekom čitave kampanje, od sjevera do juga poluotoka. "Moj je prvi komentar: hvala!", napisao je na Twitteru oko ponoći čelnik Lige.

Silvio Berlusconi koji se u Bruxellesu predstavio kao jedina utvrda protiv populista i snaga protiv eura, nije ostvario očekivani rezultat na izborima. Nigel Farage, bivši šef UKIP-a, pro-Brexit stranke u Velikoj Britaniji, čestitao je svojim "kolegama" iz M5S na Twitteru.

>>>Mi o ulasku, a susjedi o izlasku iz eurozone: Berlusconi zagovara dvije valute

Pokret koji je utemeljio komičar Beppe Grillo 2009. već je napravio iznenađenje osvojivši 25 posto glasova na prethodnim parlamentarnim izborima 2013. a zajamčeno mu je središnje mjesto u budućem parlamentu.

Demokratska stranka (PD, lijevi centar) Mattea Renzija potvrdila je na izborima loš rezultat koji joj se predviđao u anketama, s manje od 20 posto, za pola manje od rezultata ostvarenog na europskim izborima 2014.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella u sljedećim će tjednima morati povjeriti mandat za sastav vlade osobi za koju će smatrati da je u stanju osigurati većinu u parlamentu.

 

23. srpanj 2024 07:19